Την Τρίτη 3 Μαΐου, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Xρηματιστηρίου, η Αttica Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.
Η χρήση της προηγούμενης χρονιάς θα είναι ζημιογόνα κατά 100 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ αφορούν προβλέψεις για επισφάλειες δανείων και 30 εκατ. ευρώ λειτουργική ζημιά). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τραπεζικές εποπτικές πηγές, ότι θα ενεργοποιηθεί για δεύτερη φορά το πλαίσιο για την αναβαλλόμενη φορολογία, για το μεγαλύτερο μέρος -περί τα 70 εκατ. ευρώ- των ζημιών.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για την αναβαλλόμενη φορολογία ενεργοποιήθηκε πέρυσι, όταν το ελληνικό δημόσιο συνεισέφερε 152 εκατ. ευρώ στην τράπεζα έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και απέτρεψε τον κίνδυνο άρσης της άδειας λειτουργίας της Attica Bank από τον SSM. Ετσι, το ΤΧΣ βρέθηκε με ποσοστό 68%, που μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκε στο 63%.
Τα στοιχεία της DBRS
Ταυτόχρονα αποστέλλονται τα στοιχεία της DBRS ώστε να προχωρήσει στο rating των τιτλοποιήσεων που οδεύουν για τον «Ηρακλή» και θα πρέπει να λάβουν αξιολόγηση «ΒΒ-». Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
Μείζονος σημασίας είναι το μέγεθος της κεφαλαιακής «τρύπας» των τιτλοποιήσεων των 2 δισ. ευρώ με τα σενάρια να κάνουν λόγο για 300 εκατ. ευρώ, ακόμα και για 600 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Ωστόσο, οι μέτοχοι δεσμεύονται να καλύψουν, στο ποσοστό που τους αναλογεί, τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν. Το ΤΧΣ, το Εllington και το ΤΜΕΔΕ κατέθεσαν τις σχετικές επιστολές στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, όσο και στον ορκωτό λογιστή που θα υπογράψει τον ισολογισμό της τράπεζας, την ΚPMG.
Γενική συνέλευση τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank ώστε να δρομολογηθεί η νέα αύξηση κεφαλαίου, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.
Η επαναβεβαίωση, ουσιαστικά, της συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου για την πλήρη εξυγίανση της Attica Bank, μεταξύ των μετόχων και ειδικότερα μεταξύ του ΤΧΣ και του σχήματος Εllington/TMEΔΕ (που κατέχουν 9,9% και 14,7% αντίστοιχα) και... η επιστροφή του κλίματος συνεννόησης μεταξύ των μετόχων και των μελών του Δ.Σ. επετεύχθη μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που έκανε σαφές ότι θα παρέμβει επιβάλλοντας εποπτικά μέτρα, αν δεν έμπαινε άμεσα τέλος στο πολεμικό κλίμα που επικρατούσε για εβδομάδες στο εσωτερικό της Attica Bank.
Ετσι, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δόθηκε «ψήφος εμπιστοσύνης» στον διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο αλλά με αρμοδιότητες που είχαν «ψαλιδιστεί» νωρίτερα, με αποτέλεσμα η ακόμα και απλές, καθημερινές εργασίες της τράπεζες να γίνονται μετ’ εμποδίων. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων επέστρεψε στον CEO μόλις στις 24 Μαρτίου, όταν ανασυντέθηκε πλήρως το διοικητικό συμβούλιο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!