Υπό την έγκριση των δανειστών τελεί το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για τα δάνεια των επιχειρήσεων. Ο σχετικός φάκελος έχει περιέλθει στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία και τον μελετών, ώστε να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς του επικεφαλής, οι οποίοι και θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, κατά την τελική αξιολόγηση στο διάστημα 26 – 29 Ιανουαρίου.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στο κρατικό ραδιόφωνο, η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ως εκ τούτου, θα πρέπει πρώτα να λάβουμε την έγκριση των δανειστών και μετά να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όταν αυτή έχει δημοσιονομικό κόστος.
Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει στο ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για τα νομικά πρόσωπα και σημείωσε ότι λειτουργήσει στα πρότυπα του ΓΕΦΥΡΑ Ι που είναι για τα φυσικά πρόσωπα.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου
Το πρόγραμμα εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές, πράγμα που είναι και το πλέον πιθανό, θα αρχίσει να τρέχει από τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο και θα προβλέπει την κρατική στήριξη για 9 μήνες, με την επιχορήγηση να φτάνει ακόμη και το 90% της δόσης.
Το ένα πρόγραμμα είναι από τα πλέον σημαντικά στην πορεία στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αφού δεν πρόκειται ουσιαστικά για την παράταση πληρωμής κάποιας δόσης, αλλά για την ανάληψη από μέρους του κράτους ενός συντριπτικού ποσοστού της εν λόγω υποχρέωσης.
Να ξεκαθαριστεί πάντως ότι λόγω του ότι η χώρα τελεί υπό καθεστώς ενισχυμένη εποπτείας θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, για την ένταξη μίας επιχείρησης στο ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ και η γενική κατεύθυνση είναι «εντάσσονται οι αποδεδειγμένα πληττόμενοι από την πανδημία και το μέτρο δεν είναι γενικής κατεύθυνσης».
Ας δούμε μερικές από τις συνιστώσες του προγράμματος:
- Χρήση του μέτρου θα κάνουν, οι επιχειρήσεις εκείνες που βρέθηκαν σε αδιέξοδο μέσα στην περίοδο της πανδημίας και δεν κληρονόμησαν τα προβλήματά τους.
- Τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, με στόχο να κάνουν χρήση του μέτρου, όλοι εκείνοι που βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα της πανδημίας. Ως εκ τούτου θα αποκλείεται εκείνοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν την κρίση, και απλά με την πανδημία αυτά πολλαπλασιάστηκαν.
- Θα πρέπει να γίνεται πλήρης άρση του οποιοδήποτε απορρήτου (τραπεζικού κλπ.) και θα εμφανίζεται μία σαφής οικονομική εικόνα για το 2020. Για παράδειγμα θα ξεσκονίζονται καταθέσεις, δάνεια, υποθήκες.
- Οσοι ήταν συνεπείς προ της πανδημίας και αντιμετώπισαν πρόβλημα μέσα στην πανδημία, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση και υψηλότερη επιδότηση.
Εν κατακλείδι το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ ουσιαστικά θα αντιγράψει το ΓΕΦΥΡΑ Ι και θα επιβραβεύσει του συνεπείς δανειολήπτες και όχι εκείνους που μεταφέρουν προβληματικές καταστάσεις από εποχή σε εποχή, ευελπιστώντας σε κάποια χαριστική ρύθμιση, ώστε να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες εις βάρος της οικονομίας και των συνεπών φορολογουμένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!