Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες-επιχειρηματικά δάνεια: Κλειδί χρηματοδότησης η σχέση απόδοσης-κινδύνου

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Σύσταση προς τις τράπεζες να αξιολογούν τη σχέση απόδοσης - κινδύνου και τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων που χρηματοδοτούν στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται και αναλαμβάνουν απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τις καλεί επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, να αναπτύξουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο μετάβασης προς μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρηματοοικονομικών ανοιγμάτων τους για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τι θα εξαρτηθεί η τραπεζική χρηματοδότηση

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι με την έναρξη της αξιοποίησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης θα υπάρξει ώθηση της τραπεζικής χρηματοδότησης, ωστόσο, διαβλέπει ότι συνολικά η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη αξιόλογων επενδυτικών προτάσεων με βιώσιμα χαρακτηριστικά.  Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνουν μεγάλο βάρος στις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς πελάτες - επιχειρήσεις ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε ευρωπαϊκούς πόρους (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.ά.).

Ταυτόχρονα, η ΤτΕ θέτει το θέμα του επιμερισμού κινδύνου μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στην πιστωτική επέκταση, επιτρέποντας στις τράπεζες να μειώσουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης -παράγοντας που, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, αποτελεί «αγκάθι»- και ως εκ τούτου λειτουργεί θετικά τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης.

«Δεδομένου ότι το ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα παραμείνει υψηλό στο προσεχές διάστημα, ο επιμερισμός κινδύνου μέσω των χαμηλότοκων δανείων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και της παροχής εγγυήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε μια τροχιά υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο πιστωτικός κίνδυνος ανά κλάδο

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του πιστωτικού κινδύνου ανά κλάδο -βάσει στοιχείων εντός και εκτός ισολογισμού- ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (16,4%) συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό των μικρομεσαίων (23,5%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (34,8%). Σημειώνεται ότι στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2021 το υπόλοιπο της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 124,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 71% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς την πραγματική οικονομία.

Από τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου (16% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις) με τον δείκτη ΜΕΔ να βρίσκεται στο 23,4%, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων (16,4%). Ο κλάδος της εστίασης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ (41,6%) και ακολουθούν αυτοί των κατασκευών (27,4%) των αγροτικών δραστηριοτήτων (23,5%) των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (21,6%) και της μεταποίησης (19,9%). Αντίθετα τις καλύτερες επιδόσεις, με τα χαμηλότερα ποσοστά ΜΕΔ έχουν, ενδεικτικά, οι κλάδοι της ενέργειας (1,7%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (6,8%)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ