Τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, θα αναζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνoντας την αδυναμία αξιολόγησης αυτών των επιχειρήσεων.
Με την έγκριση επανεξέτασης των τραπεζικών κανόνων της Ε.Ε – κανονισμός και οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις – οι τράπεζες προτρέπονται έμμεσα ώστε να προχωρήσουν σε στρατηγικές επενδύσεις.
Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνουν πιο ανθεκτικές σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού και στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Το νομοθετικό πακέτο θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Στόχος να γίνουν ισχυρότερες οι τράπεζες
Μέσα από ενιαίους κανόνες αλλά και λιγότερη πίεση αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, που αυξάνει περαιτέρω το κόστος, επιδιώκεται να γίνουν ισχυρότερες οι τράπεζες, ενώ αναλογικές θα είναι οι απαιτήσεις των εποπτών – κυρίως σε ότι αφορά το κόστος συμμόρφωσης - από τις λιγότερο σημαντικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να χαλαρώνουν τα πρότυπα προληπτικής εποπτείας.
Οι μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις των τραπεζικών κανόνων που ξεκίνησε η ΕΕ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση προκειμένου να κάνει ανθεκτικότερο τον τραπεζικό τομέα είχαν ως βασικό στοιχείο την υιοθέτηση διεθνών προτύπων στα οποία συμφώνησαν η ΕΕ και οι εταίροι της στη G20 στο πλαίσιο της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας (ΒCBS) και ειδικότερα στη «μεταρρύθμιση Βασιλείας ΙΙΙ».
Ετσι, στις αρχές του 2020 ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας μπήκε στην πανδημική κρίση εκκινώντας από μια πολύ πιο ανθεκτική βάση.
Τι προβλέπουν οι νέοι τραπεζικοί κανόνες
Παρ’ όλα αυτά, έχουν εντοπιστεί αρκετές άλλες ελλείψεις στο τρέχον τραπεζικό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, τις οποίες αντιμετωπίζει το νέο «πακέτο», ενώ χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η «Βασιλεία ΙΙΙ».
Μπαίνοντας πλέον σε μια νέα φάση, λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. Για παράδειγμα οι μακροπρόθεσμες και στρατηγικές συμμετοχές των τραπεζών δεν θα αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές επενδύσεις και θα λαμβάνονται υπόψη διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, όπως η συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα δεν αξιολογούνται. Τέλος, η πρόταση εισάγει, μεταξύ άλλων, μεταβατικές ρυθμίσεις για στεγαστικά δάνεια κατοικιών χαμηλού κινδύνου.
Το νέο «πακέτο» περιλαμβάνει σειρά βελτιώσεων των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τις τράπεζες και ειδικότερα:
· Πιστή εφαρμογή στοιχείων της μεταρρύθμισης της Βασιλείας ΙΙΙ στην ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ΕΕ και αποφεύγοντας σημαντικές αυξήσεις στις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αυξάνει επίσης την αναλογικότητα, κυρίως για τις μικρότερες τράπεζες, χωρίς χαλάρωση των προτύπων προληπτικής εποπτείας.
· Εισάγει ρητούς κανόνες για τη διαχείριση και την εποπτεία περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης κινδύνων (ESG), σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, και παρέχει στις εποπτικές αρχές τις απαραίτητες εξουσίες για την αξιολόγηση των κινδύνων ESG ως μέρος τακτικών εποπτικές αξιολογήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τακτικά τεστ αντοχής για το κλίμα τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από τις τράπεζες.
· Αυξάνει την εναρμόνιση ορισμένων εποπτικών εξουσιών και εργαλείων. Οι επόπτες θα έχουν περισσότερες εξουσίες για να ελέγχουν εάν οι συναλλαγές είναι υγιείς και οι διευθυντές τραπεζών είναι κατάλληλοι. Ενισχύονται οι εξουσίες επιβολής κυρώσεων και γίνεται καλύτερη η εποπτεία περίπλοκων τραπεζικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των fintechs. Επίσης, εισάγονται ελάχιστα πρότυπα για τη ρύθμιση και την εποπτεία των υποκαταστημάτων των τραπεζών τρίτων χωρών στην ΕΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!