Οι τράπεζες θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια, στα οποία θα ενσωματώνουν συγκεκριμένα ορόσημα για την κλιματική αλλαγή - συμβατά με τις πολιτικές της ΕΕ - από τώρα έως το 2050, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φρανκ Ελντερσον.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, ο Ελντερσον πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανακοινώνουν σε ετήσια βάση την πρόοδό τους προς τους στόχους αυτούς και ότι τα σχέδια μετάβασής τους πρέπει να αποτελούν νομική υποχρέωσή τους.
Η ΕΚΤ εντείνει το τελευταίο διάστημα την πίεση στις τράπεζες αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν αν δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές ή από τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050.
Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα έστειλε επιστολή στις συστημικές τράπεζες που επιβλέπει η ίδια, με την οποία τις ενημέρωνε για τη μεθοδολογία των κλιματικών stress test που θα γίνουν το 2022. Στόχος είναι να εντοπισθούν οι κίνδυνοι των τραπεζών, οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης για τον καθορισμό των κεφαλαίων του Πυλώνα 2. Προβλέπεται, επίσης, να υπάρξει μία συγκριτική αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών, μέσα από την οποία θα καθοριστούν οι καλύτερες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούνται.
► Κλιματική αλλαγή: Η πράσινη ενέργεια θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας
► Δημοσιονομικοί κανόνες: Ξεκινά η δύσκολη συζήτηση για την αλλαγή τους - Τα κρίσιμα θέματα
Οι τράπεζες καθυστερούν την προσαρμογή τους
Η μεγάλη πίεση που ασκεί η ΕΚΤ οφείλεται και στη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζών δεν έχει δείξει έως τώρα την αναγκαία προσοχή στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Τα αποτελέσματα μίας προκαταρκτικής μελέτης της ΕΚΤ έδειξαν, όπως δήλωσε ο Ελντερσον, ότι σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παρακολουθούν την πορεία μετάβασης προς κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. «Η πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές ξαφνικούς εποπτικούς κινδύνους στα τριάντα χρόνια από σήμερα έως την καταληκτική προθεσμία της Συμφωνίας του Παρισιού είναι σημαντική», πρόσθεσε.
Ο ασφαλέστερος τρόπος, είπε, για να περιορισθεί ο κίνδυνος αυτός, είναι να ενισχύσουν οι τράπεζες τις δυνατότητές τους διαχείρισης κινδύνων και να σχεδιάσουν ξεκάθαρα τη στρατηγική τους για τη μετάβαση.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα. «Δεν έχουμε τριάντα χρόνια, δεν έχουμε ούτε καν δέκα χρόνια. Με τη γήινη κλίμακα, η απόσταση από σήμερα έως το 2050 είναι μόλις ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!