Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ολο το κυβερνητικό σχέδιο για το 2021

Τράπεζα της Ελλάδος
Πηγή: Eurokinissi

Το τελευταίο έτος μεγάλης εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, θεωρείται το 2021, λόγω του «Ηρακλή II», ενώ η επάνοδος στην πραγματική τραπεζική κανονικότητα υπολογίζεται να γίνει το 2023. Οι αλλαγές που θα φέρει «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζονται δομικές κι έχουν βασικό οδηγό την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα και την εξυπηρέτηση μόνο των επιχειρήσεων από τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής II». Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα στηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω του εργαλείου των τιτλοποιήσεων. Ο «Ηρακλής Ι» τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2019 με στόχο τη μείωση των ελληνικών NPLs. Αυτή αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 31,5 δισ. ευρώ, καθώς στις 30 Νοεμβρίου προσχώρησε στο σχήμα και η τέταρτη συστημική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα.  Οι τράπεζες διαθέτουν 27 δισ. ευρώ κεφάλαια και υπολογίζεται ότι για τις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν από 6 έως 6,4 δισ. ευρώ κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 θα έχουν μειώσει τα κεφάλαια τους περίπου 6 δισ. δηλαδή στα 21 δισ. ευρώ. Στο τέλος της νέας χρονιάς και εφόσον έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν μειωθεί στα 116-120 δισ. από 146 δισ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου. Ετσι, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 2023 θα είναι η πρώτη πραγματική χρονιά κανονικότητας, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα είναι δέσμιες του παρελθόντος τους με τα NPEs, αλλά θα υλοποιούν τα αναπτυξιακά σχέδια για το μέλλον τους που μεταξύ πολλών άλλων θα περιλαμβάνει δάνεια, μετοχικές αλλαγές, διανομή μερισμάτων στους μετόχους έπειτα από 14 χρόνια πλήρους στασιμότητας στον τομέα αυτό.
  • Την εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρυθμιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας θα δίνει στους υποχρεωμένους οφειλέτες τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης για όλα τα χρέη, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής όλων των χρεών υπό προϋποθέσεις, ενώ ενσωματώνει και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση ενός δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης «ως συνεκτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και εθνικά αναπτυξιακό πλαίσιο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  • Τις χορηγήσεις. Βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αναπτυξιακή τροχιά -όπως και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας- αποτελεί η αύξηση των χορηγήσεων, με αιχμή την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από μεγάλα επενδυτικά έργα μέχρι μικρότερης δυναμικής. Ατού για τις τράπεζες αποτελούν στο μέτωπο των χορηγήσεων -πέραν του απευθείας τραπεζικού δανεισμού- τα δάνεια ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Την ολοκλήρωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού. Σχέδιο για πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών από τα φυσικά πρόσωπα ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι τράπεζες (internet banking, mobile banking κ.α.). Αντίθετα, τα καταστήματα που θα παραμείνουν εν λειτουργία θα εξυπηρετούν ως επί το πλείστον τις επιχειρήσεις. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. εταιρικά πράσινα ομόλογα) και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών (fintech, blockchain, artificial intelligence). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιοποίηση θα οδηγήσει και στη μείωση των φυσικών καταστημάτων σε περίπου 200 με 250 στο τέλος του 2021. Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η ανανέωση του προσωπικού με προσλήψεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
  • Την αναμόρφωση του πλαισίου εκκαθαρίσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, εντός του έτους πρόκειται να αναμορφωθεί το πλαίσιο εκκαθάρισης των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία των καταθετών σε περίπτωση εκκαθάρισης.
  • Την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Κρίσιμο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι, επίσης, η ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και η βελτίωση των εποπτικών μηχανισμών, με σκοπό τη μέγιστη διαφάνεια και προστασία των επενδυτών.
  • Την ίδρυση ενός δημόσιου φορέα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
  • Νέα εργαλεία για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος. Τη συνέχιση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω προσαρμογής της νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θέσπισης νέων εργαλείων.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ