Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρωζώνη από φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 1.600 τράπεζες.
Η άσκηση της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι εκτεθειμένα σε υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Υψηλός κίνδυνος θεωρείται ότι υπάρχει όταν η πιθανότητα μίας εταιρείας να πάθει ζημιά από πυρκαγιά ή πλημμύρα είναι πάνω από 1% σε ένα έτος. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο όχι μόνο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (22%) αλλά και από το αντίστοιχο ποσοστό των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες διατρέχουν επίσης μεγάλους κινδύνους από φυσικές καταστροφές.
Αντίθετα, ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες από την πράσινη μετάβαση, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι χαμηλότερο για τις ελληνικές τράπεζες. Το ποσοστό των δανείων τους σε επιχειρήσεις πολύ υψηλών ή υψηλών εκπομπών αερίων, οι οποίες επηρεάζονται από τα μέτρα για το κλίμα, είναι χαμηλότερο από το 40% ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό αυτό.
Χαμηλότερο το κόστος της πράσινης μετάβασης
Στην έκθεσή της με τα αποτελέσματα των stress tests, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το κόστος μίας συντεταγμένης μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050 είναι πολύ μικρότερο από το κόστος μίας άτακτης μετάβασης και κυρίως από το κόστος σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, οπότε θα οδηγηθούμε σε μία κατάσταση «hot house world».
Aν δεν ληφθούν καθόλου μέτρα για να μετριασθεί η κλιματική αλλαγή, οι πιθανότητες χρεοκοπιών επιχειρήσεων μπορεί να είναι 7% μεγαλύτερες το 2050 σε σχέση με το σενάριο ομαλής μετάβασης, ενώ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης το ποσοστό αυτό θα είναι υπερδιπλάσιο.
Το βραχυπρόθεσμο κόστος της μετάβασης ωχριά σε σύγκριση με το κόστος μίας ασταμάτητης κλιματικής αλλαγής μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Η έγκαιρη υιοθέτηση πολιτικών για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων θα συνεπέφερε επίσης οφέλη όσον αφορά την επένδυση σε και την παρουσίαση πιο αποδοτικών τεχνολογιών», σύμφωνα με την έκθεση.
Πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους
Τα αποτελέσματα της άσκησης δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν πολιτικές για τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία, οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών θα γίνονται όλο και μεγαλύτεροι διαχρονικά και θα αυξάνονται με μη γραμμικό τρόπο. Οι επιπτώσεις από τη μη λήψη μέτρων θα ήταν μεγαλύτερες για τις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από φυσικές καταστροφές.
«Η κλιματική αλλαγή» αποτελεί έτσι μία μεγάλη πηγή συστημικού κινδύνου, ιδιαίτερα για τράπεζες με χαρτοφυλάκια συγκεντρωμένα σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους και, ακόμη πιο σημαντικό, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!