Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Επιστρέφουν σε κανονικότητα πληρωμών από αρχές του 2022 δάνεια 9 δισ. ευρώ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Σε περίπου 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια όλων των κατηγοριών τα οποία από τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν να μπαίνουν, σταδιακά, σε φάση κανονικότητας πληρωμών και ενώ έχει αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμυρίδας από νέα κόκκινα δάνεια.

160.000 δάνεια σε προγράμματα

Πρόκειται για περίπου 160.000 δάνεια που εντάχθηκαν σε προγράμματα step up των τραπεζών -προγράμματα μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων- ή εντάχθηκαν στα προγράμματα κρατικής επιδότησης δόσεων «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», κυρίως μετά τη λήξη των μορατόριων που στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) έληξαν στο τέλος του 2020. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που επιδοτεί για 9 μήνες τη δόση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, η παράτασή του για τους 73.000 υφιστάμενους ωφελούμενους αναμένεται να καλύπτει ένα 3μηνο με επιδότηση δόσης στο 30% - 35%.

Το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης (moratorium) από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε 27,6 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο αυτών των δανείων στο τέλος του 2020 ήταν 4,1 δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής είχε λήξει για το 85% των δανείων πριν από το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι μετά τη λήξη των μορατόριων -για κάποια επιχειρηματικά, όπως ξενοδοχειακά, λήγουν στο τέλος του χρόνου- και των μέτρων στήριξης το ποσοστό των δανείων που θα παρουσιάσουν σημαντικό πρόβλημα στην αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 15%-20%.

Στην Εθνική, για παράδειγμα, μόλις 3% των πελατών των οποίων τα δάνεια ήταν σε μορατόρια οδηγούνται σε χρεοκοπία, ενώ οι πελάτες με έως 30 ημέρες καθυστέρηση αντιστοιχούν στο 1% και σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Εκτιμήσεις για νέα κόκκινα δάνεια 4-5 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια, εξαιτίας της πανδημίας, περί τα 4-5 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στο θέμα μείωσης των κόκκινων δανείων, κυρίως λόγω του «Ηρακλή» που παρατάθηκε και θα «τρέξει» με νέες τιτλοποιήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. (Με τον «Ηρακλή ΙΙ» έχει τεθεί στόχος για περαιτέρω απομείωση των ΜΕΔ κατά περίπου 32 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς των τραπεζών και η επίτευξη μονοψήφιων δεικτών ΜΕΑ/ΜΕΔ.)

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2021 στα 29,4 δισ. ευρώ (ή 20,3% του συνόλου των δανείων), από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, πριν δηλαδή την ενεργοποίηση του «Ηρακλή», με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δίνει τα εύσημα και να θυμίζει ότι τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους τον Μάρτιο του 2016, στα 107,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευρύνθηκε και από τότε περιλαμβάνει και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης (Non Performing Exposures - NPEs).

Στόχος η περαιτέρω αποκλιμάκωση

«Η ορθή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των ΜΕΔ είναι μεγάλης σημασίας τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος «όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας».

Εστειλε έτσι εκ νέου μήνυμα ενόψει και του ραντεβού -μετά τη ΔΕΘ- με τις τράπεζες και τους εκπροσώπους φορέων για το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη των οριζόντιων μέτρων στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Κι αυτό σε μια περίοδο μάλιστα που οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας και τις πρώτες ύλες αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο και για τις επιχειρήσεις. Οι φόβοι για διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους απειλούν και πάλι τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων. Ηδη από τον περασμένο Μάιο η ΕΚΤ προέβλεψε αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων στη χώρα μας, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Ζητείται φόρμουλα για τη δανειοδότηση των ΜμΕ 

Ζητούμενο παραμένει η στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είναι βιώσιμες αλλά δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια που έχει θέσει ο επόπτης (SSM) ώστε να δανειοδοτηθούν. Για τον λόγο αυτό όλες οι πλευρές αναζητούν φόρμουλα ώστε αυτά τα κριτήρια να γίνουν ευέλικτα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια στο μέλλον.

«Η στήριξη της ανάκαμψης απαιτεί σημαντική εξειδίκευση των πιστωτικών κριτηρίων των τραπεζών, καθώς θα πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των λεγόμενων αξιόχρεων μεσαίων και κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας μας. Καμία επιχείρηση που έχει ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο και βιώσιμες προοπτικές δεν πρέπει να μείνει αποκλεισμένη από την τραπεζική χρηματοδότηση. Μετά από όλα αυτά τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις τράπεζες, νομίζω ότι είναι πια δουλειά των τραπεζών να αναμορφώσουν τα μοντέλα εκτίμησης των κινδύνων τους, να προχωρήσουν πιο τολμηρά στην ανάληψη χρηματοδοτικών ρίσκων», είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του στην «Η» ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός.

Το κυρίαρχο στοίχημα όμως είναι, μετά τους τραπεζικούς ισολογισμούς, να απαλλαγεί και η πραγματική οικονομία μετά από σχεδόν 10+2 χρόνια κρίσης από τα κόκκινα δάνεια. Οπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η δουλειά των τραπεζών είναι να δίνουν δάνεια και να έχουν έσοδα, διασφαλίζοντας όμως ότι τα δάνεια αυτά θα εξυπηρετούνται κανονικά στο μέλλον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ