Νέα
  • ΓΔ: 1541.28 +0.12%
  • Τζίρος: 4,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο οι υπογραφές ΕΤΕ με την doValue - Oλα τα βλέμματα στην «Αριάδνη»

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 34 δισ. ευρώ μετά την απόκτηση του Frontier των 6,1 δισ ευρώ- μιας τιτλοποιήσης που ήθελαν διακαώς όλοι οι servicers- και της τιτλοποίησης Μexico της Eurobank ύψους 3,3 δισ ευρώ, η doValue αναδεικνύεται στην μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Οι υπογραφές στη συμφωνία ΕΤΕ – doValue αναμένεται να μπουν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και η διοίκηση της Εθνικής πάει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 30 Ιουλίου με «κλεισμένη» μια καλή συμφωνία – τίμημα 160 εκατ. ευρώ και κεφαλαιακά ουδέτερη - μειώνοντας το ποσοστό των NPE’s στο 13,6%

Πλέον, οι servicers προετοιμάζονται για τη μάχη που αφορά στην απόκτηση του τελευταίου μεγάλου χαρτοφυλακίου που θα ακολουθήσει και είναι αυτό του ενιαίου ειδικού διαχειριστή, της PQH ύψους 5 δισ. ευρώ (στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις) την κωδική ονομασία «Αριάδνη» και η οποία δρομολογείται για το τέλος του χρόνου, με καθυστέρηση δύο χρόνων. Και φυσικά η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται και για το Frontier II που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η Αριάδνη το νέο «πετράδι του στέμματος»

Αν λάβουμε υπόψη ότι η δεύτερη εταιρία του κλάδου, η Cepal έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο περί τα 30 δισ. ευρώ και η Ιntrum 28 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι η «Αριάδνη» είναι το νέο «πετράδι του στέμματος» για το οποίο οι υποψήφιοι μνηστήρες θα «παίξουν» τα ρέστα τους. Και ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται ότι θα είναι και η QQuant που σήμερα έχει χαρτοφυλάκιο 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του Frontier I των 6,1 δισ. ευρώ, για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο το προσφερόμενο τίμημα - στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δεσμευτικών προσφορών - αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Έτσι, μπορεί οι τράπεζες να «διώχνουν» από τους ισολογισμούς τους «κόκκινα» δάνεια και να τα περνούν στους servicers,  ωστόσο τα τραπεζικά επιτελεία γνωρίζουν πολύ καλά ότι στη συνείδηση του δανειολήπτη πιστωτής που θέλει να ανακτήσει το δάνειο είναι η τράπεζα. Ετσι, στο τέλος της ημέρας η τράπεζα είναι αυτή που θα …χρεωθεί άστοχες πρακτικές του servicer, ακόμα κι αν δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το Frontier που περιλαμβάνει σε ποσοστό 77% στεγαστικά δάνεια και γι’ αυτό τον λόγο χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο» χαρτοφυλάκιο  θέλει λεπτούς χειρισμούς. Και αυτό φαίνεται ότι το συνυπολόγισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής για να επιλέξει προτιμητέο επενδυτή.  

Το «Αριάδνη» που θα απαρτίζεται από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσει σε ακίνητα είναι επίσης ένα ευαίσθητο αλλά και δύσκολο χαρτοφυλάκιο καθώς πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν από τράπεζες που είναι υπό ειδική διαχείριση όπως η Αγροτική τράπεζα και πολλές συνεταιριστικές τράπεζες.

Το δίδυμο Καλαντώνη - Πανούση

Πάντως όσοι γνωρίζουν το δίδυμο Θοδωρή Καλαντώνη και Τάσου Πανούση – εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα στη doValue – ξέρουν ότι πρόκειται για δύο τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη στεγαστική πίστη και κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Θοδωρής Καλαντώνης, επί σειρά ετών αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ως  επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πήρε μέρος ως εκπρόσωπος των τραπεζών σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Από την εποχή της Eurobank, ο νυν εκτελεστικός πρόεδρος της doValue έθετε ως κεντρικό ζήτημα την απαλλαγή από τα «κόκκινα» δάνεια όχι απλώς των τραπεζών – ώστε να επιστρέψουν την τραπεζική κανονικότητα – αλλά της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν οι λύσεις είναι βιώσιμες για τους δανειολήπτες.  

Και κάπως έτσι «κόκκινα» δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ «θεραπεύτηκαν» και επέστρεψαν ως ενήμερα στη Εurobank.

Το 2020 η doValue προχώρησε στη ρύθμιση 45.000 δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα Ιανουάριος- Μαϊου 2021 ακολούθησαν άλλα 25.000 δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ 90.000 πελατών εντάχθηκαν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών λόγω της Covid-19 και 26.000 δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ