Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: 6μελής Επιτροπή θα αναζητήσει οδικό χάρτη για χρηματοδότηση των ΜμΕ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Στη σύσταση επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενα τη χαρτογράφηση των εργαλείων χρηματοδότησης ώστε να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της εξειδίκευσης των κριτηρίων χρηματοδότησης κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 14/7 το απόγευμα υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή θα συμμετέχουν η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ένας εκπρόσωπος των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν μια ακόμα προσπάθεια να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, είτε τα business plans τους δεν κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται τα αιτήματά τους από τις τράπεζες. 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός μοντέλου που θα κρίνει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και τον επιμερισμό του ρίσκου χρηματοδότησης ισομερώς στο κράτος, μέσω εγγυήσεων, στον επιχειρηματία και στις τράπεζες.

Κανένα περιθώριο για νέα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, έγινε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων, με την αξιοποίηση των πόρων του να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα κόκκινα δάνεια.

Όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια για να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα κεφάλαια είναι δάνεια που λαμβάνει το κράτος και τα οποία πρέπει να επιστρέψει. Συνεπώς δεν μπορούν να δοθούν σε δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Επιπρόσθετα, τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε ποσοστό 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες και δεν θα χορηγηθούν κεφάλαια κίνησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δανειοδοτήσεις θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή οικονομία, την εξωστρέφεια και την πράσινη ανάκαμψη, τον τουρισμό και τις συγχωνεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα ρευστότητας και πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, οι φορείς υπογραμμίζουν ότι σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων πληρούσαν τα κριτήρια χρηματοδότησης πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε στην Ελλάδα η πανδημία, σήμερα όμως αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα αποτυπωθεί στις οικονομικές τους καταστάσεις.  

Από πλευράς οικονομικού επιτελείου εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση θα διευρύνεται η περίμετρος των υγιών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί και στα επιτόκια.

Κ. Μίχαλος: Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμμετάσχει σε ένα μέρος του πιστωτικού κινδύνου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μίχαλο, το τραπεζικό σύστημα πρέπει και οφείλει και αυτό να συμμετέχει σε ένα μέρος του πιστωτικού κινδύνου για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αξιόλογα επενδυτικά προγράμματα και ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτύξουν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο ώστε να βοηθήσουν μικρές επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες σε χρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα.

Και θα πρέπει, όπως είπε, να προσδιοριστεί ομάδα κριτηρίων που ορίζουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης βάσει χρηματοοικονομικών μεγεθών αλλά και βάσει των προοπτικών των κλάδων. Και επιπρόσθετα, να υπάρχει αξιολόγηση συστημάτων πιστωτικού κινδύνου προκειμένου να υπάρχει αναλυτική καταγραφή της απόρριψης αιτημάτων για δάνεια και γραμμές πίστωσης ώστε να διαπιστώνονται τυχόν αδυναμίες τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των τραπεζικών συστημάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ είπε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα δεδομένα έχουν ως εξής: από το 80% που απορρίπτεται, το 50% δεν πληροί τραπεζικά κριτήρια, το 15% δεν παρουσιάζει κάποιο βιώσιμο σχέδιο, ενώ το υπόλοιπο 35% έχει ζημιές και πτώση τζίρου.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια παντού. Αλλά ούτε να δανείζουν μόνο 10.000-20.000 επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν τις 30.000 επιχειρήσεις, μόνο λόγω μεγέθους και εγγυήσεων. Σε μια οικονομία που στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτηθούν όσες θέλουν και μπορούν να ανέβουν επίπεδο.

Είναι προφανές ότι αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη τόσο των τραπεζών, όσο και της Πολιτείας. Απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης, με εφαρμογή νέου γύρου του προγράμματος "Ηρακλής" σε συνδυασμό με τη δημιουργία bad bank. Επιπλέον, θετικό ρόλο ελπίζουμε ότι θα έχει και η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητα», είπε ο κ. Μίχαλος, ζητώντας να εξεταστούν και εργαλεία όπως το microfinancing, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον δανεισμό και επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τα τυπικά κριτήρια για να δανειστούν από τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ