Η μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών, μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων, αλλά και άλλων τρόπων, ανοίγoυν τον δρόμο για αύξηση των χορηγήσεων.
Χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου περιέγραψε με τον πλέον σαφή τρόπο την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η τοποθέτηση του Βασίλη Ψάλτη, επικεφαλής της Alpha Bank, που έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. Μια αύξηση που, σύμφωνα με την Alpha, έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, κάτι που για μια τράπεζα σημαίνει αυτομάτως αύξηση των χορηγήσεων.
Θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός για τα μερίδα αγοράς
Και μπορεί ακόμη η πιστωτική επέκταση να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς, ωστόσο οι τράπεζες υπόσχονται σημαντική αύξηση προσεχώς.
Το επόμενο διάστημα και κυρίως από το 2022 και μετά, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, αναμένεται να κορυφωθεί ο «πόλεμος» των τραπεζών για την απόκτηση υψηλού μεριδίου στην αγορά.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με υψηλούς ρυθμούς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό αναπόφευκτα θα περάσει μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Εξάλλου και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, θα έχουν τις τράπεζες ως κύριο εκφραστή.
Νέα κεφάλαια 10 δισ. για χορηγήσεις από την Πειραιώς
Όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η αύξηση των χορηγήσεων, που αποτελεί στόχο και βασική επιδίωξη για την τράπεζα, θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο και μέσα στο 2021 θα υπάρξει σημαντική χορήγηση νέων δανείων, τα οποία υπολογίζονται σε 5,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, μέσα στην επόμενη 3ετία οι νέες χορηγήσεις θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ.
Ήδη από τις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει νέες εκταμιεύσεις 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μεγάλου, η αύξηση των χορηγήσεων εφεξής θα συνοδεύεται από τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου.
Προς το παρόν η ρευστότητα της τράπεζας ενισχύεται με «φθηνό χρήμα» που προέρχεται από την αύξηση των καταθέσεων, αλλά και τη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έρχονται νέα δάνεια 8 δισ. από την Alpha Bank
Ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις της Alpha Bank. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, τα 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, που θα γίνει πιθανότατα αρχές Ιουλίου, θα καλύψουν το κόστος των επιπλέον δανείων που προβλέπει το αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε αυτό, η τράπεζα θα χορηγήσει νέα δάνεια στην επόμενη 3ετία που θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. θα είναι στην ελληνική αγορά.
Συγκεκριμένα, τα 5 δισ. ευρώ θα αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα 1,7 δισ. ναυτιλιακά και τα 1,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι ποσό 2,1 δισ. αφορά τη χορήγηση νέων δανείων στη ρουμανική αγορά.
Οι τράπεζες στοχεύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης
Οι τράπεζες, όπως προαναφέραμε, στοχεύουν και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει κάνει η Alpha Bank, από τα 33 δισ. ευρώ από το Ταμείο θα απαιτήσουν την τραπεζική συνδρομή μέσω δανείων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
Εξ αυτών, περίπου τα 17 δισ. -το 70%- θα χρηματοδοτηθούν από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως σημειώνεται από τραπεζικούς κύκλους, η αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης μεταφράζεται σε περισσότερα δάνεια προς βιώσιμες επενδύσεις, τα οποία, πέρα από την αύξηση των οργανικών κερδών, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής εσόδων από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσφορά περισσότερων υπηρεσιών, πέραν της καθαρής χρηματοδότησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!