Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του με τίτλο: «Moment of Reckoning Approaching for Western EU Banks’ Loan Moratoria»
Ο Fitch προβλέπει, επίσης, ότι πρόσθετα μέτρα από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και η πιθανή παράταση του «Ηρακλής» «θα επιταχύνουν περαιτέρω το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια».
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Παρά κάποιον εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα παραμείνουν υψηλές το 2021 ( 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους)», σημειώνει ο οίκος.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης είχαν τα περισσότερα δάνεια σε moratoria
Σύμφωνα με τον Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση – όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία – που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.
Oι δανειολήπτες των χωρών της Νότιας Ευρώπης και η Ιρλανδία έκαναν τη μεγαλύτερη χρήση των moratoria ως ποσοστό στο σύνολο των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Η Ιταλία και η Πορτογαλία είχαν τις περισσότερες αναστολές δανείων στο τέλος του 2020 (21% και 16%, αντίστοιχα).
Οι δανειολήπτες χωρών της Βόρειας Ευρώπης προσέφυγαν σε μικρότερο βαθμό στο μέτρο των moratoria – κυρίως στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, όπου το σχετικό ποσοστό τους δεν ξεπέρασε το 5% των συνολικών δανείων).
Σε απόλυτα ποσά, τον μεγαλύτερο όγκο δανείων σε moratoria είχαν οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!