Να βρεθεί τρόπος ώστε η συστημική λύση «Ηρακλής», η οποία δεσμεύει σημαντικούς δημόσιους πόρους (κρατικές εγγυήσεις) για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, να αντιμετωπίζει «οριστικά και ολιστικά» και το πρόβλημα των υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Στην Έκθεση του Διοικητή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει την πιθανότητα να μην προκριθεί η πρόταση της ΤτΕ για σύσταση bad bank και διαμηνύει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα -τη στιγμή μάλιστα που ο λόγος DTC / εποπτικά κεφάλαια λόγω της πανδημίας αυξάνεται. Ο εναλλακτικός τρόπος, όπως αναφέρει η έκθεση, θα πρέπει να είναι συνεπής με την κείμενη νομοθεσία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Κόκκινα δάνεια: Μείωση 21 δισ. ευρώ το 2020
Σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 21 δισ. ευρώ πέτυχαν οι εγχώριες τράπεζες το προηγούμενο έτος, με τιτλοποιήσεις που υλοποιήθηκαν μέσω της συστημικής λύσης «Ηρακλής», αλλά και με ανεξάρτητες συναλλαγές. Ο δείκτης NPE έχει υποχωρήσει στο 30% σήμερα και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 25% εντός του έτους, σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η νέα παράμετρος που θα καθορίσει την εικόνα των τραπεζών στο τέλος του έτους, όμως, είναι τα νέα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημίας. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 8-10 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να λάβουν επαρκείς προβλέψεις για εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων
Κατά 20,6 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τη χρονιά που πέρασε οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης ρευστότητας, αλλά και της αναβολής πραγματοποίησης δαπανών τόσο για λόγους πρόνοιας όσο και αναγκαστικά εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.
Ταυτόχρονα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε 1,2% κατά μέσο όρο το 2020, έναντι αρνητικού ρυθμού (-0,4%) το 2019. Οι τράπεζες αύξησαν τις πιστώσεις τους κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε μικρότερο βαθμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί, τέλος, ότι «οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να ενταθούν το 2021», κυρίως με τη δημιουργία νέων επισφαλειών. Επισημαίνει δε ότι «οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλες σοβαρές προκλήσεις, κοινές όμως και για τις περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης, όπως η χαμηλή οργανική κερδοφορία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις που πηγάζουν από την ατελή τραπεζική ένωση, καθώς και λοιπές προκλήσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!