Νέα
  • ΓΔ: 1544.49 +1.76%
  • Τζίρος: 134,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Ασφαλιστική: Στους κερδισμένους Πειραιώς και CVC, σε αναμονή η ΕΤΕ για το deal

Εθνική Ασφαλιστική
Πηγή: Eurokinissi

Την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας (εποπτικά κεφάλαια) της Τράπεζας Πειραιώς από τη στρατηγική συμφωνία με το CVC για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής τονίζουν οι ξένοι οίκοι στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους.

Όλοι συγκλίνουν ότι η συμφωνία είναι άκρως θετική για την Τράπεζα Πειραιώς και θα μπορούσε να ενισχύσει αλλά και να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων της. Κερδισμένο είναι και το CVC, που αποχωρεί μέσα σε 1,5 χρόνο με κέρδη της τάξης των 150 εκατ. ευρώ περίπου (εάν προστεθούν και τα μερίσματα), ενώ παράλληλα θα διατηρήσει και το 20%.

Μένει να αποσαφηνιστεί η σχέση που θα έχουν η Τράπεζα Πειραιώς με την Εθνική Τράπεζα, καθώς η τελευταία διανέμει αποκλειστικά τα ασφαλιστικά προϊόντα της Εθνικής Ασφαλιστικής και κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής.

Τι θα γίνει με το δίκτυο πωλήσεων;

Η ΕΤΕ τηρεί στάση αναμονής, ενώ στην Εθνική Ασφαλιστική υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα των δικτύων.

Από την πλευρά της ΕΤΕ, τηρείται στάση αναμονής, καθώς αναμένουν να κλείσει η συμφωνία και να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το ποσοστό μειοψηφίας που κατέχουν, αλλά κυρίως με τη διαχείριση του bancassurance.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής πωλείται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων της ΕΤΕ. Όταν η ασφαλιστική περάσει στον όμιλο Πειραιώς, η ΕΤΕ θα βρεθεί να πουλάει ασφαλιστικά προϊόντα του ανταγωνισμού.

Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει πολύ μεγάλα και παραγωγικά ασφαλιστικά δίκτυα (agency). Τι θα συμβεί με αυτά τα δίκτυα; Θα συνάψουν νέες συμβάσεις με την Πειραιώς;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν έντονα τους ανθρώπους και τα δίκτυα της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πώς βλέπουν οι ξένοι οίκοι τη συμφωνία

Goldman Sachs: Ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα

Η Goldman Sachs εξηγεί ότι η συμφωνία θα έχει αρχικό αντίκτυπο 150 μ.β. στα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι προβλέψεις της για τον δείκτη CET1 θα μειωθούν σε 14,1%, 14,9% και 15,2% για τα έτη 2024-2027.

Η Πειραιώς θα διαθέτει πάνω από 300 μ.β. ρυθμιστικό απόθεμα κεφαλαίων σε σχέση με το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο που έχει οριστεί από τη ρυθμιστική αρχή. Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, ίσο με 1,1 δισ. ευρώ κεφαλαίου το 2025 ή πάνω από το 20% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Η ίδια παραμένει αγοραστής στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 5,40 ευρώ.

Autonomous Research: Μικρότερη επίδραση μετά το Danish Compromise

Η Autonomous Research εκτιμά την επίδραση στο κεφάλαιο CET1 κατά 150 μ.β., η οποία θα προέλθει κυρίως από την αφαίρεση του καταβληθέντος ανταλλάγματος από το κεφάλαιο CET1. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ο δείκτης CET1 θα επηρεαστεί μόνο κατά περίπου 80 μ.β. μετά το Danish Compromise.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, ο πολλαπλασιαστής κερδών (P/E) της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι στις 8,4 φορές, χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των 10 φορών των ευρωπαϊκών ασφαλιστών. Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων είναι στις 1,5 φορές, παρόμοιος με τον μέσο όρο της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 3%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους.

Πιθανές συνέργειες περιλαμβάνουν τη συγχώνευση των κεντρικών γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Πειραιώς, καθώς και την πιθανή αποχώρηση της Πειραιώς από τις bancassurance συμφωνίες με την NN και την Ergo.

Η Autonomous Research έχει ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 4,41 ευρώ.

Mediobanca: Περιορισμένη κεφαλαιακή επίπτωση

Η ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca επίσης τονίζει ότι, με τον συμβιβασμό «Danish Compromise» ως προς τη συμμετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής, η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής θα μειωθεί σε λιγότερο από 100 μ.β., λαμβάνοντας υπόψη την υπεραξία, η οποία εκτιμάται περίπου στα 80 μ.β..

Η Mediobanca έχει ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 4,30 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ