Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα προέλθει τόσο από μία πιθανή επιβολή αμερικανικών δασμών στα προϊόντά της, αλλά από έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με τον Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξη από την επιβολή δασμών στην Ευρωζώνη, αλλά πιθανόν δεν θα είναι μεγάλος καθώς η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει σε μία τέτοια περίπτωση και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απορροφήσουν ένα μέρος του αυξημένου κόστους.
«Αν επιβληθούν δασμοί σε εμάς, η πιο άμεση επίπτωση θα είναι στην ανάπτυξη. Οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν στις ΗΠΑ. Ποιος θα απορροφήσει το κόστος; Μπορεί οι ευρωπαϊκές εταιρείες, προκειμένου να υπερασπιστούν τα μερίδια αγοράς τους, να είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν λίγο από το περιθώριο κέρδους τους για να μείνουν στην αγορά.
Το έχουμε δει αυτό πολλές φορές και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής. Μέρος αυτής της θυσίας μπορεί να ανακτηθεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Επομένως, τελικά, η συνολική επίπτωση δεν θα είναι πιθανόν τόσο μεγάλη».
Οι Κινέζοι θα εξάγουν φτηνά προϊόντα στην Ευρώπη
Αντίθετα, ο Τσιπολόνε είπε ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κϊνας θα φέρει σε πιο δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς οι Κινέζοι θα αυξήσουν τις εξαγωγές προϊόντων με χαμηλές τιμές, ώστε να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν στην αμερικανική αγορά.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι αν ο Πρόεδρος Τραμπ εμπλακεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Πρόκειται για μία πιο σοβαρή απειλή, επειδή η Κίνα έχει το 35% της παγκόσμιας μεταποιητικής δυναμικότητας,
Τα εμπόδια στο εμπόριο θα αναγκάσουν την Κίνα να πουλήσει τα προϊόντά της αλλού και ο ανταγωνισμός από αυτή μπορεί να είναι σοβαρή απειλή για εμάς. Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια τόσο τη μείωση του πληθωρισμού όσο και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, επειδή θα μπορούσαν να εκτοπίσουν εγχώρια προϊόντα», σημείωσε, προσθέτοντας:
«Η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη, τα πάντα είναι σε κίνηση και δεν μπορούμε να εκτιμήσουν πού οδηγούν όλα αυτά» έως ότου να έχουμε δει όλη την εικόνα.
Διαβάστε επίσης: Αντεπιτίθεται η Κίνα: Δασμοί 15% σε άνθρακα και LNG των ΗΠΑ
Δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει με ύφεση. «Μπορεί να μην έχουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, αλλά δεν αναμένω να υπάρξει ύφεση.
Νομίζω ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί σταδιακά, επειδή υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό: Το εισόδημα από εργασία αυξάνεται, τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός υποχωρεί και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βασικά μένει σταθερή, επομένως είναι πιθανή μία μείωση της αποταμίευσης από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Επομένως, συνολικά θεωρώ ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται και αυτή αποτελεί μεγάλο ποσοστό της οικονομίας. Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να ανακάμψουν μόλις ξεδιαλύνει η αβεβαιότητα».
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Οριακή ανάπτυξη της οικονομίας τον Ιανουάριο χάρη στον τομέα υπηρεσιών
Συμφωνία για νέες μειώσεις επιτοκίων
Αναφορικά με τα επιτόκια, ο Τσιπολόνε είπε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ συμφωνούν πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.
«Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω.... Είμαστε σχεδόν εντός του στόχου...(και) εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε περιοριστικό έδαφος», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις τραβούν την ΕΚΤ προς διαφορετικές κατευθύνσεις, οπότε δεν έχει νόημα να δεσμευτεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μειώσεων.
Η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει αλλάξει ριζικά από τον Δεκέμβριο, όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ υπέθεταν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2025, είπε.
«Η συνολική κατανόηση του πού πηγαίνουμε είναι εκεί, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει, οπότε δεν περιμένω μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση», δήλωσε ο Cipollone.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!