Περιορισμένο περιθώριο για νέες μειώσεις επιτοκίων βλέπει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία συγκαταλέγεται στα «γεράκια» του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Σνάμπελ είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική και να μην προχωρήσει σε υπερβολική μείωση των επιτοκίων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη κοντά στο επίπεδο που δεν περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Η μείωση θα πρέπει να γίνεται μόνο σταδιακά για να μην υποχωρήσουν τα επιτόκια κάτω από το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο καθώς η υπερβολική χαλάρωση θα μπορούσε να σπαταλήσει πολύτιμο χώρο για τη νομισματική πολιτική.
«Δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό, νομίζω ότι μπορούμε να κινηθούμε σταδιακά προς το ουδέτερο επίπεδο, ενόσω τα νεότερα στοιχεία συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τη βασική μας γραμμή», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να διαμορφωθούν τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα, σε επίπεδο δηλαδή που θα ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα.
Διαφωνεί με τα «περιστέρια» και τις αγορές
Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια εκτιμά πως το ουδέτερο επιτόκιο διαμορφώνεται μεταξύ 2% και 3%, υψηλότερα δηλαδή από ό,τι έχουν προτείνει άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο. Κατά συνέπεια, η Σνάμπελ περιορίζει την έκταση των επόμενων μειώσεων σε σχέση με τους συναδέλφους της αυτούς αλλά και σε σχέση με τις αγορές που θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσων θα υποχωρήσει στο 1,75% το 2025.
Με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται σήμερα στο 3,25% - μετά τις τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι στιγμής φέτος - η Σνάμπελ είχε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μην είμαστε τόσο μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο.
Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει συνεχώς τα επιτόκια μέχρι να φτάσουν στο 2%
Η συζήτηση στην ΕΚΤ
Οι δηλώσεις της εντάσσονται στη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΚΤ στην επιδείνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής περιπλέκονται περαιτέρω από την αυξημένη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα από τους εμπορικούς δασμούς που πιθανότατα θα συνοδεύουν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Οι αγορές φαίνεται να υποθέτουν ότι θα χρειαστεί να κινηθούμε σε διευκολυντικό έδαφος... Από τη σημερινή προοπτική, δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν σκόπιμο», είπε η Γερμανίδα αξιωματούχος, ενώ τάχθηκε επίσης κατά jumbo μειώσεων (της τάξης των 50 μονάδων βάσης) που φαίνεται να πρσοδοκά μερίδα των επενδυτών, προτιμώντας ή ίδια τις μειώσεις κατά 25 μ.β.
Ακόμη και αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2%. η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, αν υπάρχουν δομικά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν σε αυτή, προειδοποίησε. «Σε μια τέτοια κατάσταση, το κόστος της μετακίνησης σε διευκολυντικό έδαφος θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από τα οφέλη... Θα χρησιμοποιούσαμε πολύτιμο χώρο πολιτικής που θα χρειαστεί στο μέλλον, όταν η οικονομία θα αντιμετωπίζει σοκ που η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά», είπε.
Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Νέα μείωση από την FED κατά 25 μοναδες βάσης
Δεν βλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά την ανάπτυξη, υποβάθμισε την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο (όπως καταγράφεται σε έρευνα της S&P Global), επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από τα πολιτικά προβλήματα στην Ευρώπη και την εκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία μπορεί να υπερεκτιμούν την έκταση της αδυναμίας, είπε. «Σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία, οι έρευνες δείχνουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη», είπε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης αυτή τη στιγμή.
«Η κατανάλωση κατά το τρίτο τρίμηνο, από όσο μπορούμε να πούμε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Βλέπουμε στα στοιχεία κάποιες ενδείξεις για μια ανάκαμψη βασιζόμενη στην κατανάλωση. Αυτό μου δίνει την πεποίθηση ότι το αφήγημα αυτό παραμένει εύλογο».
Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα από τον διοικητή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος προέτρεψε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην «υποτονικότητα της πραγματικής οικονομίας» και δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι πιθανόν «πολύ μακριά» από το ουδέτερο επίπεδο.
Ο Πανέτα εκτίμησε ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να γίνει επεκτατική, ακόμη και αν άλλοι θεωρούν ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη.