Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι να φτάσουν στο λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο», δηλαδή πέριξ του 2%, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Mία τέταρτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, που θα είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτό στο 3% θα ήταν η σωστή απάντηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει αν αποκλείεται μια μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης.
«Οπως εξελίσσονται τώρα ο πληθωρισμός και η πραγματική οικονομία εξελίσσονται, νομίζω ότι ναι, θα πρέπει να έχουμε μια μείωση σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
«Ακόμη δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι από την άλλη πλευρά (τις ΗΠΑ), δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, τι θα κάνει η Fed», είπε για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ορατό ενδεχόμενο ύφεσης αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Το ενδεχόμενο μια ήπιας ύφεσης στην Ευρωζώνη, είπε, είναι ορατό σε περίπτωση επιβολής δασμών από την κυβέρνηση του Τραμπ, όπως είχε δηλώσει προεκλογικά.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής τους για φέτος, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Οι περισσότεροι προβλέπουν επίσης μια σειρά μειώσεων το 2025, αν και μένει να φανεί πώς θα επηρεαστεί η προοπτική αυτή από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – ιδίως υπό το πρίσμα των σχεδίων του να επιβάλει δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι είναι «ξεκάθαρο» ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω «τους επόμενους μήνες και τρίμηνα», αλλά οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω της τρέχουσας αυξημένης αβεβαιότητας.
Οι διαπραγματευόμενοι μισθοί του τρίτου τριμήνου σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, αν και οι αναλυτές βλέπουν ότι η τάση αυτή θα μετριαστεί το επόμενο έτος.
«Περιμένουμε ότι θα μειωθεί (ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων( τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Θεωρήσαμε ότι πρόκειται για μια αναλαμπή, αλλά όχι για μόνιμη αύξηση».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!