Ως εκ του πονηρού χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών την φημολογία, ότι το ποσό της επιχορήγησης από την επιστρεπτέα (4, 5 και 6), θα φορολογείται.
Μάλιστα όταν τέθηκε το ερώτημα σε κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπάρχει σαφής αναφορά ότι «η ενίσχυση με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε άλλη οφειλή» (άρθρο 1 της σχετικής ΚΥΑ).
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό μένει να επιλυθεί με νέα διάταξη, αν αυτό βέβαια απαραίτητο από την φορολογική αρχή.
Μεγάλη η συμμετοχή στην επιστρεπτέα 6
Την ίδια ώρα εντυπωσιακή είναι και πάλι η συμμετοχή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην επιστρεπτέα 6, η πλατφόρμα για την οποία έχει ανοίξει από τις 12 Φεβρουαρίου και θα κλείσει την Δευτέρα στις 22 Φεβρουαρίου.
Οι αιτήσεις που ήδη έχουν υποβληθεί μέχρι τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι ήταν 322.500
Να σημειωθεί η ότι χθες έκλεισε και τυπικά η Επιστρεπτέα 5, αφού πιστώθηκαν άλλα 162 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς δικαιούχων.
Τέλος να σημειωθεί, ότι στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% των ενισχύσεων θα θεωρηθεί ως επιχορήγηση. Ως μήνας αναφοράς θα είναι ο Ιανουάριος, δηλαδή θα συγκριθεί ο περυσινός Ιανουάριος του 2020 με τον Ιανουάριο του 2021 και εφόσον προκύπτει μείωση εσόδων άνω του 20% τότε η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι θεωρείται δικαιούχος.
Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000).
Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!