Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών επιπλέον περιοχών που σήμερα φορολογούνται ως αγροτεμάχια, ενώ η αξία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, και να ανοίξει έτσι ο δρόμος της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ή εναλλακτικά να υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως είναι γνωστό, η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών, αφορά περίπου 7.000 περιοχές σε όλη την χώρα. Σε πρώτη φάση ωστόσο, εντός του 2021 η ένταξη θα αφορά περίπου τις μισές περιοχές και εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα περί τα 250 - 300 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία που θα μπει στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών, όταν θα γίνει η πλήρης ένταξη στο σύστημα και των 7.000 περιοχών, τότε η συνολική αξία θα φτάσει τα 100 δις ευρώ και η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Οι δύο επιλογές
Όταν αυτό θα συμβεί, το υπουργείο Οικονομικών έχει δύο επιλογές, με δεδομένο ότι τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να παραμείνουν στα ίδια σημερινά επίπεδα. Ή να προχωρήσει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ή στην μείωση κατά ένα ποσοστό του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, αφού τα κουκιά δεν βγαίνουν, τουλάχιστον για το 2021 ώστε να καταργηθεί πλήρως. Να σημειωθεί ότι ο συμπληρωματικός φόρος καταβάλλεται από όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.
Σήμερα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 600 δισ. ευρώ, όταν η συνολική ακίνητη περιουσία είναι ελαφρώς πάνω από 1 τρισ. ευρώ.
Πως φορολογούνται
Μέχρι σήμερα τα ακίνητα που είναι εκτός του συστήματος, αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, φορολογούνται ως αγροτεμάχια και ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται είναι εξαιρετικά χαμηλός. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και πολυτελείς βίλες, οι οποίες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ανάλογο με αυτόν που πληρώνεται για μία γκαρσονιέρα 40 ετών σε μία υποβαθμισμένη περιοχή των Αθηνών.
Το εναλλακτικό σενάριο, αλλά όχι και το βασικό, είναι να υπάρξει μία νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά περί το 8%, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ας δούμε την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ:
- Το 2020 όσοι είχαν ακίνητο στην Αττική πλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του Φόρου, καλύπτοντας το 51% του συνολικού ποσού. Συγκεκριμένα, 2.586.597 ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν 1,297 δισ. ευρώ.
- Το 35,4% των ιδιοκτητών ακινήτων πληρώνει το 51% του σημερινού ΕΝΦΙΑ και το 64,6% τον υπόλοιπο 49%. Την Αττική ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν το 13% του συνολικού φόρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!