Νέα
  • ΓΔ: 1447.03 -0.34%
  • Τζίρος: 101,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ΕΕ παρά τη μικρή μείωση

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει, καταγράφοντας υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά τόσο με την Ευρωζώνη, όσο και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 3% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη καταγράφηκε μεγαλύτερη μείωση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 1,8%. Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν στο 3,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κυμαινόταν στο 2,2%.

Η Ελλάδα κατέγραψε τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσίευσαν προσωρινά στοιχεία. Μπροστά από την Ελλάδα βρέθηκαν το Βέλγιο (4,5%), η Ολλανδία (3,3%) και η Εσθονία (3,2%). Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε πτώση κατά 0,1%.

Μικρή μείωση στις τιμές ενέργειας

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν η πτώση των τιμών της ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που αυτή η πτώση είναι σημαντική, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 6%.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μικρότερη υποχώρηση στις τιμές ενέργειας, ενώ στο Βέλγιο σημειώθηκε αύξηση 12,8%, και στη Μάλτα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Τον Αύγουστο, οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα είχαν σημειώσει αύξηση 2,3% σε ετήσια βάση.

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων, περιλαμβανομένων του αλκοόλ και του καπνού, σημείωσαν άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 2% τον Αύγουστο. Ο ρυθμός αυτός είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,4%), ενώ τον Αύγουστο η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές τροφίμων καταγράφηκε στην Ολλανδία (6%), το Βέλγιο (5,5%) και την Κροατία (3,9%), ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία (1,4%), τη Φινλανδία (1,6%) και την Ιταλία (1,6%).

Υπηρεσίες και βιομηχανικά αγαθά

Παρά την επιβράδυνση, οι τιμές στις υπηρεσίες παραμένουν ο κύριος μοχλός ανόδου του πληθωρισμού. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες μειώθηκε στο 4,4% τον Σεπτέμβριο, από 4,7% τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν στο 4%. Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, σημειώνει τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες, μετά την Κροατία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και την Κύπρο.

Αντίστοιχα, η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να φτάνει το 1,7% τον Σεπτέμβριο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Σλοβακία, η οποία σημείωσε αύξηση 1,9%. Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ήταν μόλις 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε ελαφρώς στο 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,7% τον Αύγουστο. Παρά τη μείωση, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο δομικό πληθωρισμό, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης

Στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%, το οποίο αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,8% από 2% τον Αύγουστο. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 2,2%, ενώ στην Ισπανία κατέγραψε πτώση στο 1,7% από 2,4%. Η Ιταλία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό με πληθωρισμό 0,8%.

Τα τελικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, καθώς και για τον γενικό δείκτη τιμών στην Ελλάδα, θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών διαφέρει στη στάθμισή του από τον εναρμονισμένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ