Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Σύστημα Παροχής Κρατικών Εγγυήσεων, «Ηρακλής ΙΙ» όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου NPL Summit ο κ. Ζαββός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ηρακλής Ι τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 40% του συνολικού ποσοστού.
«Είναι σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης, αφού μέσα σε 13 μήνες από την εφαρμογή του προγράμματος έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. O "Ηρακλής" χρησίμευσε ως ο κατ' εξοχήν πρόδρομος δείκτης για τις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση. Συνεπώς, η ρεαλιστική κυβερνητική πολιτική μας, με αποφασιστική βούληση, σαφείς στοχοθετήσεις και πρόγραμμα με αλληλουχία δράσεων, δίνει ορατότητα για τις επόμενες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι, εκπέμπουμε ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές», υπογράμμισε ο κ. Ζαββός.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιτυχία του «Ηρακλή» συνέβαλαν:
- Πρώτον, η μείωση του κόστους δανεισμού, κύριο αποτέλεσμα της κυβερνητικής αλλαγής. Αυτό αποτυπώθηκε στην μείωση των προμηθειών που καταβάλλονται για την χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου.
- Δεύτερον, η επιτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την λεγόμενη μηδενική στάθμιση του senior tranche των τιτλοποιήσεων που παρακρατούν οι τράπεζες.
Αναφερόμενος στο θετικό αποτύπωμα του «Ηρακλή», ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι: «η μεταρρύθμιση του 'Ηρακλή' αποτελεί μία συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων, μια λύση της αγοράς που δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο» και επεσήμανε: «ο "Ηρακλής" είναι ένα ανθεκτικό και δοκιμασμένο εργαλείο, γιατί παρά την οξύτατη κρίση του κορονοϊού, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών γιατί τις απαλλάσσει από τα 'κόκκινα' δάνεια και τους επιτρέπει να βγουν στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων. Οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες και ανεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που έχει κομβικό ρόλο στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας. Ήδη οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσαν, ετοιμάζονται για εκδόσεις ομολόγων, προκειμένου να διαφοροποιήσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, διακρίνουμε την ενεργό συμμετοχή διεθνών επενδυτών, που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο 'Ηρακλής' εμβαθύνει την δευτερογενή αγορά των ΜΕΔ με αγορά διαχειριστών δανείων περί τα 90 δισ. ευρώ και με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και την κεφαλαιαγορά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!