Πλησιάζει η ώρα της επιβράβευσης για τους πολίτες που έκαναν καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Appodixi»,η συμβολή της οποίας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδεικνύεται καθοριστική, όπως συνέβη με την αποκάλυψη του κυκλώματος με τις 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων που διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ αποδείξεις στο 1/10 της αξίας τους.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται έως το τέλος Αυγούστου ώστε τα μπόνους που φτάνουν έως τις 3000 ευρώ μόνο για όσους προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές από το κινητό τους τηλέφωνο να ενεργοποιηθούν από το φθινόπωρο.
Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν σαφείς δικλείδες προστασίας και να μη βρίσκονται οι καταγγέλλοντες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας φτάσει τις 174.924 εκ των οποίων 79.944 είναι επώνυμες και 94.980 είναι ανώνυμες.
►Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις
Πώς γίνονται οι καταγγελίες
Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει μια απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store(για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore(για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).
Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλεται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή «Αppodixi» αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης.
Συμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.),ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2024: «Αλμυρά» πρόστιμα από 100-500 ευρώ για τους ξεχασιάρηδες - Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι της ΑΑΔΕ
Τα μπόνους
-
Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ.
-
Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα,η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
-
Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
-
Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».