Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο προϋπολογισμού: Ο πληθωρισμός της απληστίας οδηγεί την ακρίβεια - Μικρό το όφελος από μείωση ΦΠΑ

Πηγή: Pixabay

Η έλλειψη ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι ένας βασικός λόγος που δεν μπορεί να δουλέψει μια μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.

Επιπλέον, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, στην οποία βασική συνιστώσα αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας, στην Ελλάδα βασικός οδηγός του αυξημένου πληθωρισμού ήταν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αν και η εικόνα αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται τον τελευταίο χρόνο.  

Με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο το Γραφείο εξέτασε τη διάχυση (pass through) του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή. Οπως τονίζεται  οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

Βασικά συμπεράσματα της μελέτης

Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.

Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την μείωση του.

Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

Η διάχυση της μείωσης υποχωρεί σύντομα

Τα πρώτα ευρήματα μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, δείχνουν ότι η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελληνική αγορά, σε σχέση με την Ισπανική, το Γραφείο εκτιμά ότι η όποια επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν υπάρχει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη καθώς και πιο βραχύβια από αυτή στην Ισπανία.

Συνυπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, το Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της «ακρίβειας».

Αντίθετα, το Γραφείο, όπως επισήμανε και στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, θεωρεί ως απαραίτητα μέτρα την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων, όπως και την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των καταναλωτών με πληροφορίες μέσω ψηφιακών εργαλείων για τη σύγκριση τιμών και χαρακτηριστικών προϊόντων ώστε να διαθέτουν ικανή πληροφόρηση για να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις στις αγορές τους.

Ο πληθωρισμός της απληστίας

Το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής στην ανάλυση του επισημαίνει ότι στη χώρα μας τα κέρδη των επιχειρήσεων είχαν υπερδιπλάσια συνεισφορά στην σωρευτική αύξηση του αποπληθωριστή ΑΕΠ μέχρι το 2024 σε σχέση με το μισθολογικό κόστος. Εικόνα τελείως αντίθετη από αυτή της Ευρωζώνης.

«Είναι εμφανές ότι όσον αφορά την Ελλάδα από την συνολική αύξηση του πληθωρισμού (του ΑΕΠ) κατά 16% για την περίοδο αναφοράς (δ ̓ τρίμηνο 2019 - α ̓ τρίμηνο 2024), πρωταρχική συνεισφορά στον πληθωρισμό είχαν τα κέρδη (ανά μονάδα προϊόντος) με το μερίδιο τους να διαμορφώνεται στο 9%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας (που αντανακλά μισθούς και εργοδοτικές εισφορές) συνεισέφερε 4,1% για την ίδια περίοδο. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη για την ίδια περίοδο αναφοράς παρατηρούμε ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας, σε αντίθεση με τα μοναδιαία κέρδη, έχει ισχυρή συνεισφορά στον πληθωρισμό με 10% περίπου», αναφέρει το Γραφείο Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. 

Η ισχυρή συνεισφορά των κερδών στον πληθωρισμό δείχνει να έχει αντιστραφεί κατά τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αναφέρει το ΓΠτΚΒ ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η συνεισφορά του μισθολογικού κόστους. «Από την συνολική μεταβολή του αποπληθωριστή ΑΕΠ κατά 2,8% κατά την περίοδο αναφοράς α ̓ τρίμηνο 2023 - α ̓ τρίμηνο 2024 το μερίδιο του κόστους εργασίας εξηγεί περίπου το 1,65% σε αντίθεση με το μερίδιο κερδών που έχει περιορισθεί στο 0,8%».

Το Γραφείο αποδίδει αυτό το φαινόμενο αφενός στον μειωμένο ανταγωνισμό και αφετέρου στην καταναλωτική ζήτηση που παρέμεινε αυξημένη παρά τις ανατιμήσεις. «Η ανάλυση αυτή παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις είτε για λόγους μειωμένου ανταγωνισμού, είτε λόγω αυξημένης ζήτησης που προήλθε από το αυξημένο απόθεμα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τον τουρισμό κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις του εισαγόμενου κόστους στις τιμές και να ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη τους κυρίως κατά την έντονη φάση των πληθωριστικών πιέσεων» επισημαίνει, προσθέτοντας πως σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωζώνη κατά την πρώτη φάση του πληθωριστικού σοκ με σημαντικές όμως διαφορές ανά κράτος μέλος

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ