Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 8 δις. ευρώ που είχε πάρει από τις χώρες της Ευρωζώνης (γνωστά και ως GLF) το 2010, τα οποία αντιστοιχούν στις δόσεις της περιόδου 2026-2028, χρησιμοποιώντας 5 δις. ευρώ από το πολύ υψηλό ταμειακό μαξιλάρι της, δήλωσε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.
O πρωθυπουργός προσδιόρισε για το Φθινόπωρο την πώληση περαιτέρω ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για πώληση άλλου πακέτου μετοχών που έχει στην Helleniq Energy. Για τη ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 34% της συμμετοχής της στην εταιρεία.
Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Ο Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα εξουσίας στην ΕΕ
Η τρίτη και μεγαλύτερη αποπληρωμή
H πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF θα είναι η τρίτη που θα γίνει αλλά και η μεγαλύτερη. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.
«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, αυτές ξεπέρασαν κατά πάσα πιθανότητα τις προσδοκίες», πρόσθεσε.
«Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία… Η αγορά φάνηκε να πιστεύει το αφήγημα με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και είναι εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πτωτική τάση του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε και σε απόλυτο ποσό το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.
Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF θα προέλθει από το ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή.
Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο για μείωση του χρέους - Πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το σκληρό μαξιλάρι των 15,6 δισ. ευρώ
Πώληση μετοχών
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ και έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει το Bloomberg, Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει πουλήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις μεγάλες τράπεζες και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει ένα ποσοστό 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα κάνουμε κάτι «το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο όμιλος Λάτση πούλησαν από κοινού το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy Holdings έναντι 235,3 εκατ. ευρώ και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πωλήσεις στην εταιρεία.
Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάρτιο μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά, το λιμάνι είναι κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής.
Οκτώ όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον τον Μάιο για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της λιμενικής αρχής,
Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 34% της συμμετοχής της. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», δήλωσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!