Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνας σταθμός ο Μάρτιος για τον έλεγχο της ακρίβειας - Οι 10 εστίες πληθωριστικών πιέσεων

Κομβικός μήνας είναι ο Μάρτιος για την πορεία της ακρίβειας που συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και σχεδόν 3 χρόνια. Και αυτό διότι πριν από λίγες ημέρες μπήκε σε εφαρμογή ένα ακόμη πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν μία μικρή αποκλιμάκωση του δείκτη πληθωρισμού των τροφίμων, αν και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να κινείται με ταχύτητα καθώς διαμορφώθηκε στο 6,7%. Αύξηση κατά 63,4% καταγράφεται στο ελαιόλαδο και 12,3% στα φρούτα. Οι ανατιμήσεις διαμορφώνονται στο 13,8% σε μεταλλικό νερό - αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.

Τι εκτιμά η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί άμεσα και μάλιστα μέσα στον τρέχοντα μήνα, λόγω της εφαρμογής των 4 μέτρων που μπήκαν σε τροχιά. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο πάνω από 3.000 προϊόντα έχουν υποστεί μέση μείωση τιμής έως και 18,1%. Συγκεκριμένα:

  • στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%,
  • στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%,
  • στις οδοντόκρεμες 15,1%,
  • στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%,
  • στα απορρυπαντικά πιάτων 16%,
  • στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και
  • στα σαπούνια 12,7%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει «πρωταθλητισμό» στην Ευρώπη σε ότι αφορά στην ακρίβεια στα τρόφιμα. Παρά την σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, εντούτοις η χώρα μας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από την Μάλτα, ενώ απέχει σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φρενάρουν οι αυξήσεις, αλλά δεν υποχωρούν 

Βέβαια ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τι θα συμβεί με τις συσσωρευμένες αυξήσεις των τιμών σε βασικά προϊόντα, αφού ναι μεν υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης των τιμών, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μείωσή τους, αλλά μόνο φρένο στις αυξήσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζουν και άλλο ένα πακέτο παρεμβάσεων, θέλοντας να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό της απληστίας, που όχι μόνο δεν κάμπτεται αλλά δείχνει να γιγαντώνεται.

Ας δούμε λίγο τις εστίες πληθωρισμού στην Ελλάδα, για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι βασικές εστίες ακρίβειας στην Ελλάδα 

Η αύξηση του Δείκτη κατά 2,9% τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Διατροφή: Αύξηση 6,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά.
  2. Ποτά – καπνός: Αύξηση 2,4%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  3. Ένδυση – Υπόδηση: Αύξηση 1,3%.
  4. Διαρκή αγαθά: Αύξηση 1,6% των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  5. Υγεία: Αύξηση 3,5% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ιατρικά προϊόντα.
  6. Μεταφορές: Αύξηση 0,5%, στις τιμές σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  7. Αναψυχή: Αύξηση 2,9% στην ομάδα κυρίως σε εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  8. Εκπαίδευση: Αύξηση 3,5% σε δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  9. Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια: Αύξηση 6,5% σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  10. Άλλα αγαθά – υπηρεσίες: Αύξηση 1,7% σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ