Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η πιο ωφελημένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι επιδόσεις σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Πηγή: AP

Η Ελλάδα είναι η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2021 έως το 2026, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα φθάσει σχεδόν το 4,5% με βάση το μοντέλο υψηλής παραγωγικότητας έναντι πάνω από 4% στην Κροατία και περίπου 3,5% στην Ισπανία και τη Βουλγαρία και 1,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι μεταρρυθμίσεις των εθνικών προγραμμάτων, οι οποίες μπορεί να ανοίξουν περαιτέρω τον δρόμο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ.

Κομισιόν, Ταμείο Ανάκαμψης

Κάνοντας την αποτίμηση στα μέσα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κομισιόν σημειώνει ότι επιτεύχθηκαν και οι δύο στόχοι του:

  1. Πρώτον, η γρήγορη ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία του κορονοϊού και,
  2. δεύτερον, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Οι εκταμιεύσεις στις χώρες από το Ταμείο, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 723 δις. ευρώ, έχουν φτάσει τα 225 δις. ευρώ, με βάση την ολοκλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, ενώ προβλέπεται να εκταμιευθούν επιπλέον 100 δις. ευρώ φέτος.

Επίσης, έως το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 54% όλων των ορόσημων και στόχων, με την Επιτροπή να αναμένει ότι οι χώρες θα ανεβάσουν ταχύτητα στο δεύτερο μισό του προγράμματος.

Από τον πίνακα που παρουσιάστηκε, προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα σε αριθμό μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με ορόσημα και στόχους (πάνω από 100) μετά τη Ρουμανία και η πέμπτη στον αριθμό των επενδύσεων (πάνω από 200) μετά την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Κομισιόν, Ταμείο Ανάκαμψης,2

Συνολικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία της ΕΕ είναι σήμερα ισχυρότερη ως αποτέλεσμα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έδωσε ώθηση στην ανάκαμψή της μετά την πανδημία, ενίσχυσε την απασχόληση και αντιστάθμισε σε κάποιον βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δηλώσεις φον ντερ Λάιεν και Τζεντιλόνι

«Μετά από τρία χρόνια ύπαρξης του, (το Ταμείο) συνεχίζει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και να καθοδηγεί τις θετικές αλλαγές σε όλη την ΕΕ. Είδαμε χρηματοδοτήσεις για projects ενεργειακής αποδοτικότητας, ΑΠΕ και ψηφιοποίησης που δεν υπήρχαν ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το ποσοστό των δημόσιων επενδύσεων στο ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 3,5% το 2025, με τα μισά χρήματα να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η κοινή επενδυτική ώθηση από το RRF στηρίζει την οικονομική σύγκλιση προς τα πάνω», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι αν και 11 οικονομίες της ΕΕ συρρικνώθηκαν πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης  που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική ύφεση θα ήταν χειρότερη χωρίς το Ταμείο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ