Λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του Νοεμβρίου υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία έρευνας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αυξήθηκε σημαντικά στην Ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα ο δείκτης μειώθηκε στις 106 μονάδες από 106,4 τον Νοέμβριο και 106,8 τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 96,4 από 94,0 και 93,7 μονάδες, αντίστοιχα.
Με εξαίρεση τον τομέα της βιομηχανίας, στους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας σημειώθηκε βελτίωση της εμπιστοσύνης, γεγονός που πιθανόν συνδέεται και με το δώρο Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -5,7 μονάδες από -3,9 μονάδες τον Νοέμβριο, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου αυξήθηκε στις 41,6 και 22,5 από 40,7 και 19,8 μονάδες, αντίστοιχα.
Σημαντική βελτίωση σημείωσε και ο κατασκευαστικός τομέας, με αύξηση του σχετικού δείκτη στις 17,5 από 4,8 μονάδες. Το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση, αλλά παραμένει σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος (-40,3 έναντι -40,6 μονάδων), ενδεικτικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.
Υψηλότερος ο δείκτης στην Ελλάδα
Σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, ο δείκτης κλίματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε όλους τομείς από τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-15 μονάδες στην Ευρωζώνη).
Αυτό ήταν αναμενόμενο, στο βαθμό που η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται μεταξύ στασιμότητας και ήπιας ύφεσης, με το ΑΕΠ της να μειώνεται 0,1% στο γ΄ τρίμηνο και πιθανόν έχει μειωθεί ξανά στο δ’ τρίμηνο, όπως τουλάχιστον υποδηλώνουν τα στοιχεία μίας άλλης έρευνας των υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global (τα επίσημα στοιχεία από την Eurostat θα ανακοινωθούν αργότερα).
Στην Ελλάδα, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο γ’ τρίμηνο στο 2,1% σε ετήσια βάση, αν και σε τριμηνιαία βάση η αύξηση ήταν οριακή (0,02%). Για το δ’ τρίμηνο υπάρχουν ενδείξεις και από τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση της S&P Global, τα οποία δείχνουν μία μικρή αύξηση της παραγωγής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!