Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ακρίβεια στα τρόφιμα που «καίει» τους Ελληνες.
Σε μία περίοδο που οι τιμές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις διεθνείς αγορές υποχωρούν, στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα, την ώρα μάλιστα που μειώνεται το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά μέσο όρο κατά 9% σε ετήσια βάση, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των αυξήσεων τους μετά το γ΄ τρίμηνο του 2022, όταν αυτές είχαν κορυφωθεί (ετήσιος ρυθμός 30%).
Παράλληλα, επιταχύνθηκε και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής (τιμές εισροών πλην όσον αφορούν τις επενδύσεις) στο -11% από -5% στο β΄ τρίμηνο φέτος.
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει η Eurostat, υποδηλώνει και τη γενικότερη ηρεμία που υπάρχει στις διεθνείς αγορές μετά από μία περίοδο διαταραχών.
Πρώτη στις αυξήσεις η Ελλάδα
Ωστόσο, στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, με πρώτη την Ελλάδα, συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι. Κατά μέσο όρο, αυτές αυξήθηκαν 22% στην Ελλάδα, κατά 11% στην Κύπρο, κατά 8% στην Πορτογαλία, κατά 5% στην Ισπανία και τη Μάλτα και μόλις κατά 1% στην Ιταλία.
Ενας λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι, όπως αναφέρει η Eurostat, οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (103% στην Ισπανία, 101% στην Ελλάδα, 99% στην Πορτογαλία και 31% στην Ιταλία).
Μεγάλες αυξήσεις για λαχανικά, φρούτα, αυγά και γάλα
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τιμές αυξήθηκαν και για μία σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων, για τα οποία σημειώθηκαν μειώσεις στην ΕΕ, ή αυξήθηκαν περισσότερο από ότι στην ΕΕ.
Οι τιμές για το γάλα αυξήθηκαν 10% στην Ελλάδα έναντι μείωσης 15% στην ΕΕ. Οι τιμές των φρούτων αυξήθηκαν 30% όταν στην ΕΕ μειώθηκαν 5%. Για τα πουλερικά, οι τιμές αυξήθηκαν 4% έναντι μείωσης 3% στην ΕΕ.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η αύξηση στις τιμές των φρέσκων λαχανικών, σχεδόν 35%, ενώ στην ΕΕ η αύξηση ήταν μόνο 10%. Οι τιμές για τα αυγά αυξήθηκαν 18% έναντι αύξησης 8% στην ΕΕ.
Μειώσεις τιμών για δημητριακά και ελιές
Μείωση σημειώθηκε στις τιμές των δημητριακών κατά 23%, αλλά η μείωση στην ΕΕ ήταν μεγαλύτερη, φθάνοντας το 32%.
Μείωση τιμών σημειώθηκε στην Ελλάδα και στις ελιές – σε αντίθεση με την εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου – ενώ στην Ευρώπη οι τιμές τους αυξήθηκαν 10%.
Οσον αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους (-36%), της ενέργειας και λιπαντικών (-18%) και των ζωοτροφών (-12%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!