Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Πηγή: Pixabay

Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες, προερχόμενες τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον (γεωπολιτικές εντάσεις, τιμές ενέργειας κ.ά.) όσο και από το εγχώριο περιβάλλον (φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές).

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά ο νέος Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς,  η οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2023 διατηρεί τη δυναμική της με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, παρά την επιβράδυνση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται. Ο πληθωρισμός (ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) ανήλθε τον Νοέμβριο του 2023 στο 2,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (8,8%) και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (3,8%). Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δείχνει να παγιώνεται σαν αποτέλεσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο «πυρήνας » του πληθωρισμού (δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα), διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Νοέμβριο του 2023, μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους (8,3%) και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (4,2%). Στην Ευρωζώνητον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4% ενώ ο «πυρήνας» του πληθωρισμού διαμορφώθηκε σε 4,2%.

Οι διεθνείς παράγοντες κινδύνου

Ωστόσο, πέρα από το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, μια σειρά παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τις προοπτικές: 

  • Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και εμβάθυνση της κρίσης ακινήτων με αρνητικές επιπτώσεις για τους εμπορικούς της εταίρους.
  • Έντονες μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων εν μέσω κλιματικών και γεωπολιτικών κλυδωνισμών (καύσωνες και ξηρασίες, πόλεμος στην Ουκρανία, αναταραχή στη Μέση Ανατολή, περιορισμοί στις εξαγωγές).
  • Επίμονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω των συνθηκών στην αγορά εργασίας, του αιτήματος για ανάκτηση της απώλειας πραγματικού εισοδήματος και της πλεονάζουσας αποταμίευσης σε ορισμένες οικονομίες με συνέπεια περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και εμπέδωση πληθωριστικών προσδοκιών.
  • Αυξανόμενη δυσχέρεια χρέους. Τα κριτήρια δανεισμού έχουν γίνει πιο αυστηρά σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες. Το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει υψηλό αυξάνοντας τον κίνδυνο δυσχέρειας του χρέους.
  • Αύξηση των περιορισμών στο εμπόριο, στις διασυνοριακές μετακινήσεις κεφαλαίων, τεχνολογίας, εργαζομένων και στις διεθνείς πληρωμές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.
  • Αξιοσημείωτη είναι η πορεία του διεθνούς εμπορίου, λόγω του ρόλου του στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, και ειδικότερα του εμπορίου αγαθών, χαρακτηρίζεται ως ασθενής, καθώς σημείωσε πτώση κατά 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
  • Κοινωνικές αναταραχές λόγω ενδεχόμενων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων

Οι εγχώριοι παράγοντες κινδύνου

Αντίστοιχα την ελληνική οικονομία μπορούν να επηρεάσουν η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η αύξηση του κόστους δανεισμού. Ειδικότερα:

  • Η μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και οι ζημιές από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες αναμένεται αρχικά να επιβραδύνουν την αύξηση της κατανάλωσης.
  • Η αύξηση του κόστους δανεισμού προβλέπεται να επιβαρύνει προσωρινά τις επενδύσεις.
  • Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, αν η σφιχτή αγορά εργασίας συμβάλλει σε μισθολογικές πιέσεις. Ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στην ενέργεια και τον εφοδιασμό αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μειώσουν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ