Μπορεί τα ζυμαρικά να είναι το εθνικό φαγητό των Ιταλών, αλλά και στην Ελλάδα η ζήτησή τους είναι μεγάλη, οδηγώντας σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή της Ελλάδας πέρυσι έφθασε περίπου τους 190 χιλιάδες τόνους, αυξημένη κατά 27% σε σχέση με το 2021 όταν ανήλθε σε περίπου 158 χιλιάδες τόνους.
Η αξία της παραγωγής ανήλθε σε περίπου 210 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επίσης μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021 (περίπου 150 εκατ. ευρώ).
Στην Ιταλία η μερίδα του λέοντος
Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η παραγωγή έφτασε τα 6,1 εκατ. τόνους (ή 6,1 δις. κιλά) το 2022, αυξημένη κατά 1 εκατ. τόνους ή κατά 20% σε σχέση με το 2017 (5,1 εκατ. τόνοι).
Τη μερίδα του του λέοντος, όπως είναι φυσικό, είχε η Ιταλία, με 4,2 εκατ. τόνους που αντιστοιχούσαν στο 68% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.
Αντίστοιχα, η αξία των ζυμαρικών που παρήγαγε πέρυσι η Ιταλία αντιστοιχούσε περίπου στα δύο τρίτα (66%) της αξίας της παραγωγής της ΕΕ (5,1 δις. ευρώ από τα 7,8 δις. ευρώ).
Περίπου η μισή παραγωγή της ΕΕ – σχεδόν 2,8 εκατ. τόνοι – προορίζονταν για εξαγωγές το 2022, με το μεγαλύτερο μέρος τους (56%) να κατευθύνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν τα πρωτεία στις εισαγωγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!