Διπλή απειλή για την οικονομία, από την ακρίβεια, όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα καύσιμα και τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αφού η κατανάλωση θα αποτελέσει το πρώτο «θύμα» αυτής ομολογουμένως πρωτόγνωρης κατάστασης, τόσο σε ότι αφορά την ένταση, όσο και την διάρκειά της.
Την προσεχή Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πρόβλεψή για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι μεν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, ωστόσο ο δείκτης των τροφίμων θα σημειώσει άνοδο για έναν ακόμη μήνα διαμορφώνοντας ένα σκηνικό εξαιρετικά δυσοίωνο για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να καλπάζουν. Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης ανήλθε στο 1,994 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία ανάσα από τα 2 ευρώ, κάτι που θα συμβεί, όπως όλα δείχνουν είτε αύριο, είτε μεθαύριο.
Σε ελάχιστους πλέον Νομούς η μέση τιμή είναι κάτω από τα 2 ευρώ και μόνο οι τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
►Διαβάστε επίσης: Καύσιμα: Ερχονται νέες αυξήσεις - Πάνω από τα 2 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης
Μία ανάσα από τα 2 ευρώ
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης φθάνει τα 1,994 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης τα 1,768 ευρώ. Αν και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη η μέση τιμή κινείται ελάχιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ (στα 1,956 και 1,957 αντίστοιχα), αυτό δεν ισχύει για 31 νομούς της χώρας όπου η μέση τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ενώ σε πολλά νησιά υπάρχουν πρατήρια που πωλούν και κοντά στα 2,3 ευρώ και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 2,4 ευρώ.
Η ελληνική αγορά ακολουθεί τη διεθνή τάση όπου η αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού οδήγησε σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και άνοδο της τιμής του πετρελαίου και παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις αναδιπλώνονται σε πιο συντηρητικά σχήματα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο 12μηνο, μια νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αναμένουν ισχυρότερες τιμές για το αργό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά ως επί το πλείστων έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα ότι το αργό θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Η Barclays εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 97 δολάρια το βαρέλι το 2024 ενώ η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 93 δολάρια στους επόμενους 12 μήνες.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σημείωσε άνοδο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι και ξεπέρασε την παραγωγή προκαλώντας σύσφιξη των παγκόσμιων αποθεμάτων, γεγονός που στις αρχές Αυγούστου άσκησε ανοδικές πιέσεις στον «μαύρο χρυσό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!