Σε διπλό ενεργειακό κλοιό πιέσεων βρίσκεται η Ευρώπη με τις τιμές των καυσίμων, αλλά και του φυσικού αέριου να σημειώνουν σημαντική άνοδο, ενώ για την Ελλάδα αντίβαρο αποτελούν οι χαμηλές τιμές στην χονδρική τιμή του ρεύματος κυρίως λόγω της αυξημένης συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό μίγμα.
Οι εκτιμήσεις πάντως για την επόμενη ημέρα είναι μάλλον συγκεχυμένες. Από την μία πλευρά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η τάση φαίνεται να διατηρείται ανοδική, αλλά σε μεσοπρόθεσμο η τάση φαίνεται να αλλάζει από ανοδική σε πτωτική κυρίως λόγω της εξελίξεων σε Κίνα και ΗΠΑ.
Η τιμή του Brent βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και χθες ξεπέρασε και τα 87 δολάρια το βαρέλι επίπεδο που είναι περίπου στα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών. Την ίδια στιγμή οι τιμές για την βενζίνη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι πάνω ή περίπου στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή για το diesel κίνησης είναι κοντά στο 1,8 ευρώ το λίτρο.
Να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές, δηλαδή στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, η βενζίνη είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 1,956 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στις Κυκλάδες όπου ξεπερνούν τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο.
Μίνι ράλι για το φυσικό αέριο
Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, το φυσικό αέριο κατέγραψε την Τετάρτη «άλμα» έως και 40% την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στην περιοχή των 36 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τελευταίες απεργίες σύμφωνα με την Goldman Sachs θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα.
Όλα προκλήθηκαν από, πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία που θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.
Θα υποχωρήσει η τιμή του Brent;
Παράλληλα σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής του πετρελαίου για το επόμενο εξάμηνο προχωρούν διεθνείς αναλυτές αναστρέφοντας το κλίμα που είχε επικρατήσει μέχρι τώρα στην αγορά όπου οι θετικές προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η πτώση των αποθεμάτων συνηγορούσαν υπέρ ενός νέου ράλι το οποίο θα οδηγούσε το Brent στα 100 δολάρια μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι ειδήσεις για τον αποπληθωρισμό στην Κίνα και τη δημιουργία αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσθέσει πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά το ανοδικό κλίμα παραμένει για την ώρα ισχυρό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει και για το επόμενο εξάμηνο.
Τέλος στην Ελλάδα, λόγω των ΑΠΕ, που πλέον συμμετέχουν στο συνολικό μίγμα με πάνω από 50%, οι τιμές διατηρούνται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, παρά το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές κινούνται πάνω από αυτό το όριο, ακόμη και στην Ιβηρική Χερσόνησο όπου οι τιμές συνήθως είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!