Ο πληθωρισμός που συνεχίζει να καλπάζει φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και όλοι φοβούνται ότι όσο το «τέρας» δεν δαμάζεται τόσο θα απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όλοι ανέμεναν μάλιστα ότι από το τέλος του καλοκαιριού και ειδικά από το φθινόπωρο θα υπήρχε σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων. Κάτι τέτοιο για την ώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει και όλοι συμφωνούν ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν.
Ο χειμώνας που έρχεται μάλιστα είναι ένα στοίχημα για πολλές κυβερνήσεις, αφού η ακρίβεια έρχεται να χτυπήσει με δύναμη τα ασθμαίνοντα εισοδήματα, ειδικά των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ παράλληλα βάζουν φρένο στην κατανάλωση, που αποτελεί καύσιμα για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως φάνηκε σήμερα από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά έστω και οριακά αυξάνονται οι τιμές.
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν νέες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον Αύγουστο
Το κακό είναι ότι σύμφωνα με αναλύσεις τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι χειρότερη και σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι οι τιμές στα καύσιμα είναι αυξημένες σε σχέση με έναν μήνα πριν σε ποσοστό περίπου 15%. Και τον Ιούλιο υπήρξαν αυξήσεις, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνεται στο Δείκτη στο σύνολό τους για τον συγκεκριμένο μήνα.
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης της διατροφής είναι σε διψήφια ποσοστά για 16ο συνεχή μήνα και πλέον από τον Μάιο και μετά έχει αλλά ρότα και κινείται υψηλότερα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα η ακρίβεια στα τρόφιμα πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού πρόκειται για μία ανελαστική δαπάνη, η οποία συμμετέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Όμως οι επιπτώσεις είναι αρνητικές όχι μόνο για τις εν λόγω κατηγορίες πολιτών αλλά και γενικά για την αγορά και όπως σημειώνει σε σχετική της μελέτη η Eurobank ο πληθωρισμός, που έχει ήδη πλήξει την πραγματική οικονομία, υποχρεώνει τους καταναλωτές να μειώνουν τις αγορές τους, κάτι που φαίνεται από την υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων του εμπορίου.
Όπως σημειώνει στην ίδια έρευνα η Eurobank, παρά τη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα, που οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας, η μεγάλη άνοδος των τιμών που έχει προηγηθεί πλήττει την πραγματική οικονομία με χρονική υστέρηση.
Μείωση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο
Παράλληλα αναφέρει ότι μειώνεται ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τον όγκο των αγορών τους, κυρίως στα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με την μελέτη της Τράπεζας, οι υστερόχρονες επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του κόστους δανεισμού, η εξασθένιση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση αγαθών και η μείωση των αποταμιεύσεων της πανδημίας, σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!