Το στοίχημα της επόμενης ημέρας δεν θα κριθεί στο πόσο καλά αντιμετωπίστηκαν οι συνέπειες της πανδημίας, όσο αυτή χτυπούσε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά πόσο έτοιμη είναι η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, μπροστά στα οποία μοιραία θα βρεθεί.
Τα πρώτα σημάδια, από την πορεία του εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τουλάχιστον σε χώρες όπου έχει προχωρήσει σημαντικά, όπως στο Ισραήλ και την Μ. Βρετανία.
Ομως για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπάρχουν έρευνες, έστω και σε μικρό δείγμα, που δείχνουν ότι η ημέρα που η χώρα και η οικονομία θα λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι σήμερα δεν είναι πολύ μακριά.
Πόσο έτοιμοι είμαστε;
Πόσο έτοιμη όμως είναι η Πολιτεία, αλλά και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση; Αναλυτές σημειώνουν ότι όποιος θεωρήσει, ότι η πανδημία ήταν απλά μία παρένθεση και η ζωή θα συνεχιστεί από εκεί που είχε σταματήσει, μάλλον θα χάσει το τρένο της επόμενης ημέρας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι ίδιοι σημειώνουν, ότι η αγορά είναι αδυσώπητη και δεν δίνει πολλές ευκαιρίες, ειδικά σε εκείνους που δεν δείχνουν ότι τις χρειάζονται.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει το δρόμο
Στην Ευρώπη το έχουν αντιληφθεί από καιρό τώρα, ότι η πανδημία άλλαξε την οικονομία και τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε κάποια πράγματα μέχρι σήμερα. Έτσι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι στοχευμένα.
Θα χρηματοδοτηθούν κάποιες δράσεις, όχι από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας, αλλά από εκείνες θα αποτελέσουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Καινοτομία, τεχνολογία, πράσινη οικονομία, υποδομές κ.λπ.
Μπορεί σε κάποιους να ηχούν παράξενα όλες οι παραπάνω έννοιες και φράσεις, όμως στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την απορρόφηση των κονδυλίων αυτών, με την προσοχή τους να είναι εστιασμένη στο πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν υπεραξία, περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες.
Κανένας κλάδος δεν θα σβήσει αλλά σίγουρα πολλά πράγματα θα αλλάξουν στο τρόπο λειτουργίας.
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Η πράσινη οικονομία ψηλά στην ατζέντα
Η έρευνα που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία ΕΥ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα εντόπισε πάνω από 1.000 πράσινα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.
Τα έργα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας και απαιτούν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά, που μπορούν να είναι έτοιμα μέσα σε δύο χρόνια αν λάβουν χρηματοδότηση, καλύπτουν τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, οι ανακαινίσεις κτιρίων, οι μεταφορές χαμηλού άνθρακα, η δημιουργία τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα και πιο αποτελεσματικών βιομηχανικών μεθόδων.
Τα 1.000 έργα που εντοπίζει η έκθεση αποτελούν μόλις το 10% περίπου των πράσινων έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά, τα δρομολογημένα πράσινα έργα στην ΕΕ θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και 1 τρισ. ευρώ επενδύσεων, και να αποκαταστήσουν τουλάχιστον τις 12 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με στέλεχος της ΕΥ.
Και τα παραπάνω είναι μόνο μία πτυχή μίας τεράστιας παρέμβασης που μπορεί να κάνει την κρίση ευκαιρία σε όλη την Ευρώπη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!