Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Μαύρες οι προβλέψεις για τις τιμές - Γιατί δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα

τρόφιμα
Πηγή: Pexels

Ο δρόμος για την επιστροφή των τιμών, στα προς κρίσης επίπεδα στα τρόφιμα είναι ακόμη μακρύς και τίποτα δεν δείχνει για την ώρα τουλάχιστον, ότι αυτό θα συμβεί στο ορατό μέλλον. Παράγοντες μάλιστα της αγοράς, αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ίσως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων.

Αντίθετα εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι ότι τελικά είναι εφικτό ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κάτω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, σε όλο αυτό το αφήγημα εγκυμονεί ένας σοβαρός κίνδυνος και αυτός δεν είναι άλλος από μία πιθανή περίοδο ακυβερνησίας, πέρα από την 2η προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου, κάτι που εν ολίγοις έχει προεξοφληθεί από αγορές, πολίτες και αρχές.

Οι συντελεστές διαμόρφωσης του κόστους 

Το κόστος των τροφίμων επηρεάζεται από τρεις βασικούς παράγοντες, μισθολογικό κόστος, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ας δούμε ποια είναι η εικόνα στις επιμέρους συνισταμένες.

  1. Το μισθολογικό κόστος (μεροκάματα) έχει εκτιναχθεί και σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στο 70%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει μείωση σε αυτό το κομμάτι του κόστος στο ορατό μέλλον και αυτό διότι η προσφορά εργατικής δύναμης είναι πολύ μικρότερη από αυτή της ζήτησης. Κατά συνέπεια οδηγούμαστε μάλλον σε μία περίοδο όπου το εν λόγω κόστος θα τείνει να είναι ανελαστικό.
  2. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε μεν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο παραμένει αρκετά υψηλότερα από ότι στην περίοδο της κανονικότητας. Ενδεικτικά το φυσικό αέριο είναι σήμερα στα 31 ευρώ και πριν την κρίση ήταν στα 16 ευρώ. Η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 50 ευρώ και είναι λίγο πάνω από τα 100 ευρώ. Κατά συνέπεια, ναι μεν υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλά.
  3. Ο παράγοντας κόστους είναι οι πρώτες ύλες. Και αυτές μειώνονται αλλά επειδή είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων και η αποκλιμάκωση είναι αργή.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να σημειώνουν ότι ο κύκλος διαμόρφωσης των τιμών στα τρόφιμα είναι από έξι έως 12 μήνες και με δεδομένο ότι η ακρίβεια ξεκίνησε σχεδόν έξι μήνες μετά από την ενεργειακή ακρίβεια, γίνεται κατανοητό ότι η μείωση των τιμών θα αργήσει να έρθει και όχι πριν από το Φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 11,4%, ποσοστό που ναι μεν είναι πολύ υψηλό, σχεδόν τετραπλάσιο από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ήταν στο 3%, αλλά είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και των υψηλών τιμών, που υποχωρεί σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 11,4% από 14,3%.

Αργή η αποκλιμάκωση των τιμών 

Να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν στο 15,4%.

Επίσης ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί μία μικρή αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης υποχώρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου, κατά 0,1%, κάτι που αναμφίβολα είναι ένα θετικό στοιχείο.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στα τρόφιμα εντοπίζονται, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά που είχαν αύξηση στις τιμές τους κατά 19,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 16,2%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 14,6%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,8%, ο καφές το κακάο και το τσάι κατά 12,1%, τα κρέατα κατά 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 11%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 10,1%, τα μεταλλικά νερά και οι χυμοί κατά 8,4%, τα λαχανικά κατά 6,2% και τα ψάρια κατά 4,5%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ