Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σφυροκόπησαν τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Με τα ημερήσια κρούσματα να παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και έχουν κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων φιλοξενίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενώ τα εργοστάσια έχουν σε μεγάλο βαθμό παραμείνει ανοικτά.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, κινήθηκε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,8 τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 48,0 μονάδες.
Ωστόσο μέρος της δραστηριότητας αφορούσε την ολοκλήρωση παλαιών παραγγελιών. Ο δείκτης για το ανεκτέλεστο εργασιών υποχώρησε στις 47,9 από τις 49,0 μονάδες.
«Τα ισχύοντα μέτρα lockdown λόγω της COVID-19 κατάφεραν περαιτέρω πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την πιθανότητα μείωσης του ΑΕΠ και πάλι το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 44,7 από τις 45,4 μονάδες του Ιανουαρίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 45,9 μονάδες. Αλλά με τις εκστρατείες εμβολιασμού να ανεβάζουν ταχύτητα, ενισχύοντας τις ελπίδες για επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα, η αισιοδοξία για τη χρονιά που είναι μπροστά μας βελτιώθηκε σημαντικά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον τομέα υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2018.
Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης βοήθησε τον PMI για τη δραστηριότητα στα εργοστάσια να καταγράψει άλμα στις 57,7 μονάδες από τις 54,8, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018 και αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε άλμα στις 57,5 από τις 54,6 μονάδες.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών επίσης αυξήθηκε και τα εργοστάσια προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 50,9 από τις 49,4 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!