Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Σχέδια για μείωση του τέλους επιτηδεύματος - Παρεμβάσεις σε τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Σενάριο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020 εξετάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται όπως είναι η αλλαγή υπολογισμού των τεκμηρίων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, το «κούρεμα» κάτω από το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 2020 αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου για το 2021 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες από την πανδημία. Ειδικά, μόνο για την τρέχουσα χρονιά μελετάται η κλιμακωτή μείωση έως και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοιό με πιλότο το «μοντέλο» που ίσχυσε πέρυσι για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου. Αυτό σημαίνει ότι εάν «κλειδώσει» το μέτρο ανάλογα με την πτώση τζίρου που έχει μία επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας θα περιορίζεται ή θα καταργείται το τέλος επιτηδεύματος που καλείται να καταβάλει.

Υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ισχύει ανεξαρτήτως εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2020. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι τα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας αλλάζουν συνεχώς και επιβάλουν την ενεργοποίηση ενός πλέγματος προσωρινών μέτρων ελάφρυνσης για την ανακούφιση των πληττόμενων. Ωστόσο οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εντός των ορίων που θέτουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και για αυτό τον λόγο οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τον προσεχή Απρίλιο όταν στο Υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα έχουν πιο καλή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος για τον προϋπολογισμό ανήλθαν το 2020 σε 482 εκατ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που στις σημερινές ασφυκτικές ταμειακές συνθήκες για το κράτος ,όπως λένε στο Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη πριν διαμορφώσουν την τελική τους απόφαση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2020 κατά 30% αλλά η υγειονομική κρίση «πάγωσε» και αυτή την παρέμβαση.

Πώς διαμορφώνεται το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. 
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. 

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν

  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Αλλαγές στα τεκμήρια

Υπό τον φόβο του πλήγματος στην πραγματική οικονομία και της ζημιάς που θα προκαλέσει στον παραγωγικό ιστό το νέο lockdown και η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων το οικονομικό επιτελείo εξετάζει μια σειρά από φορολογικές παρεμβάσεις για το 2021.

 Για τα τεκμήρια εξετάζεται η εφαρμογή ενός «αλγορίθμου» για τον υπολογισμό για τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής εργασίας. Σε χθεσινές δηλώσεις του στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει το θέμα των τεκμηρίων. «Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση» τόνισε. Οπως είπε υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα», καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός «θα λειτουργήσουν φέτος αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

Επίσης, δεδομένη είναι η μείωση στο όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτούνται για τη μείωση του αφορολογήτου για τα εισοδήματα του 2020, ενώ ο κ. Σκυλακάκης για το 2021 άφησε να εννοηθεί ότι το όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι παραμένει αλλά με αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

Σχεδόν βέβαιη είναι και η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου με επανάληψη του περυσινού μοντέλου κλιμακωτής μείωσης, έως και στο 100%, της ανάλογα με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ