Παραμένει η υποχρέωση για εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματος με δαπάνες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με πλαστικό χρήμα, ενώ απομένουν 20 ημέρες για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το ύψος του συγκεκριμένου ποσοστού, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο θέλει να παραμένει αμετάβλητο.
Με βάση τη νομοθεσία, στους φορολογουμένους που δεν θα συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο θα ανέρχεται στο 22% για το ποσό που δεν καλύφθηκε με αποδείξεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος φορολογούμενος έχει 20.000 εισόδημα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες 6.000 ευρώ με «πλαστικό» χρήμα. Εάν πραγματοποιήσει 5.000 ευρώ για τα 1.000 ευρώ που υπολείπονται θα πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη καραντίνα, από τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο τζίρος επιχειρήσεων - επαγγελματιών από πληρωμές τοις μετρητοίς «βούτηξε» ως και 40% κατά περίπτωση, ενώ οι ηλεκτρονικές πληρωμές σημείωσαν αύξηση ακόμα και πάνω από 100% .
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις:
- Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας πέραν των 6 μηνών.
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι.
Σημειώνεται ότι για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον αυτές αφορούν σε ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!