Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ θα φτάσουν πάνω από το 5% και στην ευρωζώνη πάνω από το 3%. Αυτήν την εκτίμηση εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», λέγοντας ότι θα έχουμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα έχει διάρκεια καθώς και ότι το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό καθώς σε μακροχρόνιο ορίζοντα επηρεάζεται και απο τη γήρανση του πληθυσμού που επηρεάζει την παραγωγικότητα, καθως και την αναδιάταξη της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει το κόστος στην οικονομία.
Για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες, ο κ. Πελαγίδης είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και θα επιταχυνθεί καθώς οι τράπεζες θα χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια για να αντικαταστήσουν τη φθηνή ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ η οποία τώρα περιορίζεται. Επομένως θα αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις.
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε επίσης ότι έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τις εταιρείες αξιολόγησης, δεδομένων των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του προφίλ του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι κλειδωμένο κατά τα ⅔ στον ESM και οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερες από εκείνες άλλων χωρών, όπως η Ιταλία.
Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη για την οικονομικη ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο αριθμός των νέων ηλικίας 20-29 ετών στην Ελλάδα που αποτελούν την «ατμομηχανή» της οικονομίας έχει μειωθεί στο μισό, ενώ είναι χαμηλό και το ποσοστό των απασχολουμένων καθώς και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί κατά προτεραιότητα στο δημόσιο διάλογο, διότι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού προσδιορίζει τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, την ποιότητά τους και ευρύτερα τις προοπτικές της οικονομία και μακροπροθεσμα το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Η αδυναμία αυτή είναι και ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ εκτιμά ότι μακροχρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλός, στο 1,1%, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!