H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% τα τρία επόμενα χρόνια, δηλαδή έως και το 2025, δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν σήμερα οι αγορές, με την ΕΚΤ να διαμηνύει ότι η μάχη της κατά των μεγάλων αυξήσεων των τιμών κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Η ΕΚΤ θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα ανακοινώσει και τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, με βάση τις οποίες οι επενδυτές υπολογίζουν πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα.
Οριακά πάνω από το 2% το 2025
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει στο 10% τον Νοέμβριο. Με τις νέες προβλέψεις διαμορφώνεται καθαρά πάνω από το 2% το 2024 και οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό το 2025, σύμφωνα με την πηγή.
Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ, είναι υψηλότερες από αυτές που αναμένει η αγορά για τα δύο αυτά χρόνια.
Επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ΕΚΤ
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ σπάνια ήταν ακριβείς, αλλά χρησιμοποιούνται από την τράπεζα ως ένα στοιχείο για τη λήψη αποφάσεων, επειδή ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι μεσοπρόθεσμος.
Κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μεταξύ των «γερακιών» που θέλουν υψηλότερα επιτόκια, εξέφρασαν πρόσφατα επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της και ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στα στοιχεία για τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Οι προβλέψεις αναλυτών για τα επιτόκια
Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν πληθωρισμό 6% στην Ευρωζώνη το 2023, στο 2,3% το 2024 και στο 1,9% το 2025.
Προβλέπουν επίσης αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μ.β. στο 2% την Πέμπτη και περαιτέρω αύξηση στο 2,5% τον Μάρτιο και στο 2,75% στα μέσα του 2023.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύσει ομόλογα αξίας 175 δις. ευρώ που θα λήξουν το επόμενο έτος από το χαρτοφυλάκιο αξίας 5 τρις. ευρώ που έχει, ώστε να απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!