Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί την οικονομία - Να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: AP
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: AP

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως τόσο η ορμητική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, ιδίως τη χειμερινή περίοδο, όσο η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρώπης, παρά τις ελπίδες που κυοφορούν τα εθνικά σχέδια εμβολιασμού από τα κράτη-μέλη.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε κατά τη συζήτηση ότι τόσο τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού όσο τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες προκειμένου να μειώσουν τη διασπορά του, οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης.

Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο την ανάκαμψη της Ένωσης, «Η δέσμευσή μας για τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον».

Επίσης, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν τα διαθέσιμα κεφάλαια του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του λεγόμενου Next Generation EU, χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σχετικά σύντομα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, μέσα από τις δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο βασίζεται στο δανεισμό.

Το ΑΕΠ των 19 χωρών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι επιχειρήσεις επλήγησαν εκ νέου από το δεύτερο κύμα της κρίσης της πανδημίας, ενώ συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8%.

Η βραχυπρόθεσμη προοπτική ανάκαμψης προμηνύεται δυσοίωνη, μετά και από τη σχετική υποβάθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2021 στην ευρωζώνη, σε 4,2% από 5,2%.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα για την οικονομική δραστηριότητα της Ένωσης. Η παραγωγή παραμένει πολύ χαμηλά από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση παραμένει υψηλή. Ωστόσο, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού και υποχωρήσει η αβεβαιότητα, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και ανάκαμψη της ζήτησης», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο 2020, να προσθέσει 500 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό προϋπολογισμό στήριξης σε 1.85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Έχει, επίσης, κρατήσει σταθερά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, με μακροπρόθεσμα επίσης χαμηλά σε τόκο δάνεια προς τις συστημικές τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Δάνεια, τα οποία μπορούν να αποδοθούν ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ