Πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη στον προϋπολογισμό μπορεί να προκαλέσει τυχόν αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 9,1% το 2022, όπως είναι ο στόχος του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο το τελευταίο τρίμηνο, μετά την εκτόξευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 12% τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και συνεχιστεί το ανοδικό ράλι τότε είναι σαφές ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Εκτός από τα εισοδήματα που θα «ροκανιστούν», περαιτέρω επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον προϋπολογισμό, αφού θα χρειαστεί να αυξηθούν τα κονδύλια για τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις και έχουν προϋπολογιστεί στα 830 εκατομμύρια ευρώ.
Σοκ ακρίβειας για τους καταναλωτές
Το στοίχημα πλέον είναι να συγκρατηθεί ο μέσος ετήσιος δείκτης στο επίπεδο του 9%, ώστε να παραμείνει ο σχεδιασμός ως έχει. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί, αλλά το ερώτημα είναι οι ρυθμοί της αποκλιμάκωσης.
Διότι μπορεί να υποχωρούν οι τιμές στο φυσικό αέριο αλλά οι τιμές στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες ακολουθούν διαρκώς ανοδική πορεία. Μια προσπάθεια ανασχεσεως των ανατιμήσεων γίνεται με το καλάθι των 50 προϊόντων που θα πρέπει να διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ με χαμηλότερες τιμές ή έστω ανεκτές αυξήσεις.
Oι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν για 16ο συνεχόμενο μήνα με τους καταναλωτές να βιώνουν ένα σοκ ακρίβειας Υπενθυμίζεται ότι τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (34,8%) για την αγορά τροφίμων.
Στο ψωμί και στα δημητριακά έχουν καταγραφεί αυξήσεις 18,4%, στα κρέατα 17,6%, στα γαλακτοκομικά 23,3%, στα έλαια και στα λίπη 17%, ενώ ο καφές είναι ακριβότερος κατά 14,3%.
Πώς επηρεάζονται οι αυξήσεις στις συντάξεις
Στα 830 εκατ. ευρώ κοστολογεί τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023.
Η αύξηση των συντάξεων θα ανέρχεται σε 7%. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% των ρυθμών ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7%.
Εάν όμως αυξηθεί ο πληθωρισμός περαιτέρω και εάν και το ΑΕΠ ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη ανοδική πορεία, καθώς υπάρχουν προβλέψεις ότι μπορεί να κλείσει κοντά στο 6% τότε θα αναθεωρηθεί η αύξηση προς μεγαλύτερο ποσοστό.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι αυξήσεις των συντάξεων σε περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους θα δοθούν τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις Απριλίου, αφού πρέπει να οριστικοποιηθούν τόσο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης όσο και το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί το τελικό ποσοστό της αύξησης.
Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές
Eάν η κυβέρνηση δεν «παγώσει» την προβλεπόμενη από τον νόμο αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού, τότε οι μη μισθωτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Οπως προβλέπει σχετική διάταξη του νόμου Βρούτση από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος κατά το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού του 2022. Εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση το 2022, κοντά στο 9%-10%, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα, για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ (+ 20 ευρώ), ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ).
Kαι σε αυτή την περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν θα εχει «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού για το 2022.
Άλλωστε, οι εισφορές των μη μισθωτών πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών, συνεπώς, όταν οι μη μισθωτοί κληθούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια, οι εισφορές θα έχουν ήδη αυξηθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!