Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από Visa και Mastercard

Lagarde,2

Eκκληση στην ΕΕ να αναπτύξει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έτσι ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από ξένους γίγαντες, όπως Visa και Mastercard, εξασφαλίζοντας την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης. 

Μάλιστα, πρόσφατα, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025. 

«Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικου, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα», σημείωσε.

Mία πλήρως ενοποιημένη αγορά κεφαλαίου θα άνοιγε το δρόμο για βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση με μία εν δυνάμει προστιθέμενη αξία έως και 3 τρισ. ευρώ ετησίως.

«Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές, είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό, βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.

«Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Business Today

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ