Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν - Τι προβλέπει για το πλαφόν στο αέριο

Πηγή: AP

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στο φυσικό αέριο και να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές της αγοράς παραγώγων για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο TTF, ο κύριος δείκτης που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ αφού η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο φυσικού αερίου από τη Μόσχα μειώθηκε από 40% σε περίπου 7%.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.

Το προσχέδιο αυτό ενδέχεται να αλλάξει πριν από την έγκριση των νέων προτάσεων της Κομισιόν, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Το νέο πακέτο μέτρων που θα προτείνει η Επιτροπή θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ημερήσιο πλαφόν

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει έναν προσωρινό μηχανισμό ημερήσιου πλαφόν, για να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια στις αγορές παραγώγων ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί ένας πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες από μεγάλες αυξήσεις  και βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Η Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από αρκετές χώρες για να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα  τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» (εύρους τιμών, π.χ. 5%) για το αέριο.

«Ο διάδρομος θα ίσχυε για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιοριζόταν στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιοριζόταν στη συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου» αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης. Πρότειναν, μάλιστα, το εύρος τιμών να επανεξετάζεται τακτικά για να συμβαδίζει με άλλα βασικά σημεία αναφοράς ενέργειας, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Το δυναμικό όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ ενώ η ΕΕ εργάζεται σε ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Ορισμένες χώρες ζήτησαν επίσης να διακοπεί η σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει. Αν και αυτό το μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εφαρμοστεί σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αναφέρει το προσχέδιο.

Τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας αυξάνοντας το όριο εκκαθάρισης για για παράγοντες εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και διευρύνοντας τον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για ένα έτος.

Αναφορικά με τους εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο συντονισμός για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το σχέδιο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% των αποθεμάτων τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, στην οποία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού. 

Με πληροφορίες από Bloomberg
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ