O πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και πέρασε σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Μόνο σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος τον Ιανουάριο - στη Ελλάδα, τη Λετονία, την Κύπρο και την Ιρλανδία - με την Ελλάδα να καταγράφει για μία ακόμη φορά τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών (-2,3% έναντι -2,4% τον Δεκέμβριο). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώσει η Eurostat αφορούν σε έναν εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος έχει μικρές διαφορές από τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα καλό νέο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, για να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο – κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Αύξηση των τιμών παραγωγού
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!