Η ταχύτητα με την οποία τελικά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, θα κρίνει με μεγάλο βαθμό, την ένταση της αναμενόμενης ανάπτυξης για το 2021.
Οι προσδοκίες βέβαια έχει ψαλιδιστεί σημαντικά και αυτό διότι η ανάκαμψη δείχνει να καθυστερεί περισσότερο και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.
Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς πόσο έχει αναστραφεί η κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί ότι όταν στις 20 Νοεμβρίου του 2020 ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθετε στην Βουλή τον προϋπολογισμό του 2021, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε.
Παράταση στο lockdown
Μάλιστα η πρόβλεψη έκανε λόγο, ότι το lockdown θα πήγαινε μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου και κατά πολλούς ήταν μάλλον ιδιαίτερα αισιόδοξη. Τελικά έχει πάει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, δύο μήνες μετά και κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει το τέλος του.
Κατά συνέπεια η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,8% στο σύνολο του 2021, ίσως με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει υπέρ αισιόδοξη και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.
Για το πρώτο 3μηνο του έτους, όλοι γνώριζαν ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και αυτό για τον πολύ απλό λόγο, ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, κόντρα στην διεθνή τάση.
Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα κινηθεί στα επίπεδα άνω του 10% και ανάλογα με την ένταση του lockdown θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις.
Για το δεύτερο 3μηνο, το πιθανό σενάριο είναι η σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή αύξηση.
Το στοίχημα του τουρισμού
Ολες οι ελπίδες επικεντρώνονται στο 3ο τρίμηνο που είναι και το δυνατό για την ελληνική οικονομία, λόγω τουρισμού.
Και εδώ έρχεται ο παράγοντας εμβόλιο. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται «κουρεύουν» τις προσδοκίες και χαμηλώνει ο πήχης. Οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούσαν πριν από μερικούς μήνες, και με βάση την πρόβλεψη για την πορεία του εμβολιασμού, ότι τα έσοδα του 2021 θα μπορούσαν να είναι στο 60% αυτών του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε έσοδα 12 δις ευρώ, ενώ πέρυσι κινήθηκαν περίπου στα 4,5 δις ευρώ.
Αν δεν ανατραπεί η κατάσταση και ο ρυθμός παραμείνει σημαντικά κάτω από τις προσδοκίες γίνεται αντιληπτό ότι ακυρώνεται ο στόχος και ο πήχης μπαίνει χαμηλότερα.
Παράγοντες του τουρισμού εξηγούν ότι οι καθυστερήσεις στην πορεία του εμβολιασμού, εκτός του προφανώς, ότι εμβολιάζονται λιγότεροι, προστίθεται και ο παράγοντας ότι παραμένουν χωρίς εμβόλιο ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού κοινού, δηλαδή ηλικίες 30 - 55 με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που θα κρίνει το ύψος της ανάπτυξης. Στην Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ στηρίζεται και στην κατανάλωση και αυτή έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται λόγω της κλειστής αγοράς ή μίας αγοράς που λειτουργεί με εμπόδια.
Υπάρχει βέβαια ένα τεράστιο απόθεμα, όπως αυτό φαίνεται από το ύψος των καταθέσεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι όταν αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της οικονομίας, ένα μεγάλο μέρος θα οδηγηθεί στην κατανάλωση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!