Η μείωση κατά 50% των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις περιπτώσεις συνεργασιών, αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Αποδεικνύουμε σε διαρκή βάση ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα. Όχι μόνο μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και με τη θεσμοθέτηση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός.
Ποιους αγρότες αφορά το κίνητρο
Το συγκεκριμένο κίνητρο, είπε, έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.
Το κίνητρο αυτό, είπε, θα ισχύει και για τα επόμενα έτη και θα εξασφαλίζουν στους αγρότες πέρα από τη μείωση φόρου και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε παράλληλα σε σειρά ευνοϊκών παρεμβάσεων και μέτρων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όφελος των αγροτών από τον Ιούλιο του 2019, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.Ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.
- Η εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 €.
- Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10%.
- Η μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.