Νέα
  • ΓΔ: 1456.94 +0.30%
  • Τζίρος: 20,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Στις 14 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τις προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα παρουσιάσει σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο αποτελούν τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν λύσεις στην ενεργειακή κρίση.

Η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης αποτελεί πλέον αίτημα της πλειονότητας των χωρών-μελών και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού -την οποία κατέθεσε από τον περασμένο Οκτώβριο- γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Στο τραπέζι της ΕΕ οι ελληνικές προτάσεις

Στο τραπέζι της ΕΕ βρίσκονται και επισήμως οι ελληνικές προτάσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV.

«Εχει συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Θα παρουσιάσω για άλλη μια φορά τις ελληνικές προτάσεις. Χθες το βράδυ από την Επιτροπή που συμμετέχουν οι ρυθμιστές ενέργειας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στάλθηκε μια επιστολή στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς και ένα μοντέλο της Ιβηρικής Χερσονήσου».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «ελληνικό μοντέλο Ι», που αφορά την ελληνική πρόταση για αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, για να μειωθούν οι τιμές στον ηλεκτρισμό.

Επίσης, στην επιστολή περιγράφεται ως «ελληνικό μοντέλο ΙΙ», ο προσωρινός μηχανισμός που έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα και «ανακτούμε τα υπερέσοδα από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έφθασαν τον Αύγουστο σχεδόν τα 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα 870 εκατ. ευρώ ήταν τα χρήματα τα οποία ανακτήσαμε από τις εταιρείες από τα υπερέσοδα που είχαν και τα οποία επιστράφηκαν στους πολίτες».

Στην επιστολή των ρυθμιστών ενέργειας στην ΕΕ, ως «μοντέλο ΙΙΙ» αναφέρεται αυτό της Ιβηρικής Χερσονήσου, που εφαρμόζουν Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ζητείται από όλα τα κράτη μέλη να κρίνουν/σχολιάσουν και τα τρία μοντέλα. «Και να πουν ποιο πιστεύουν ότι είναι το πιο κατάλληλο για να εφαρμοστεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Εξετάζονται διαφορετικά σενάρια επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, με άξονα τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις τους, καθώς πρόκειται για λύσεις που δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Πολλοί κάνουν λόγο για ευθεία παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά με νομικά προβλήματα και απρόβλεπτες συνέπειες, αφού ο προσδιορισμός ενός ορίου στην τιμή αγοράς αερίου θα μπορούσε να επιφέρει πρόβλημα επάρκειας, αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη προσφορά στις τιμές που θα όριζε η Ευρώπη.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή TTF μπορεί να εκληφθεί από τη Ρωσία ως παραβίαση των συμβολαίων με τους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom που τιμολογούν σε τιμή TTF και να οδηγούσε σε πλήρη παύση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Έτσι η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας και νέα εκτόξευση τιμών. 

Το δεύτερο σενάριο αφορά πλαφόν στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Η πρόταση επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, κατά το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα είναι και η εισήγηση του Βερολίνου στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο ενός τέτοιου πλαφόν προϋποθέτει την αγορά του φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη τιμή, αλλά την κάλυψη της διαφοράς με την τιμή TTF -τιμή εισαγωγής από τους κρατικούς προϋπολογισμούς είτε από κονδύλια που θα πρέπει να διαθέσει η ΕΕ κεντρικά. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί θα σηκώσουν το βάρος της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου, για να απαλλάξουν από αυτό την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένεται να επαναφέρει στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου την πρότασή της για μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου έναντι αποζημίωσης.

Η ανησυχία ωστόσο όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι πόσο θα αντέξουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί, εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός χρηματοδοτεί μαζί με τα άλλα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον επιδοτήσεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ