Στο 11,1% μειώθηκε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, από 11,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στο 9,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από 8,9% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση 9% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο),
Μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).
Το ερώτημα τώρα είναι εάν τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να ωθήσουν την ΕΚΤ προς την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, όπως επιθυμούν ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο των 25 ατόμων. Πρόκειται για μια αύξηση που έχει γίνει ήδη δύο φορές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση, αναφέρει το Bloomberg.
Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους, τονίζει το Reuters.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία.
Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.
Οι άλλες χώρες
Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Αύγουστο η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%). Ακολουθούν η Ολλανδία (13,6%), η Σλοβακία (13,3%), η Σλοβενία (11,5%) και η Ελλάδα (11,1%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Γαλλία (6,5%) και ακολουθούν η Μάλτα (7,1%) και η Φινλανδία (7,6%).
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 8,8%, στην Ιταλία στο 9%, στην Ισπανία στο 10,3% και στην Πορτογαλία στο (9,4%).
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό έφθασε το 9,8%, έναντι 9,6% τον Ιούνιο.
Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 50 ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Σε υψηλό σχεδόν 50 ετών αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ώστε να είναι συγκρίσιμος με αυτό άλλων χωρών της ΕΕ, αυξήθηκε 8,8% μετά την απρόσμενη αύξηση 8,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Τον Μάιο, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί στο 8,7% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον χειμώνα του 1973/1974.
Στα ύψη οι τιμές ενέργειας και τροφίμων
Οι τιμές της ενέργειας ήταν τον Αύγουστο αυξημένες 35,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 16,6%.
H αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο σημειώθηκε παρά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς για τον περιορισμό του, όπως τα φθηνότερα εισιτήρια για τα ΜΜΜ και τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!