Από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το μήνυμα που εκπέμπεται ενόψει του χειμώνα, ο οποίος προβλέπεται δύσκολος, είναι «εξοικονόμηση ενέργειας», επισήμανε ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV εκτίμησε ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας» τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.
Από τι θα εξαρτηθεί το πόσο δύσκολος θα είναι, ενεργειακά, ο προσεχής χειμώνας; Καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο καιρός, επισημαίνει ο καθηγητής, με την ελπίδα να βοηθήσουν την κατάσταση οι θερμοκρασίας, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για θέρμανση. «Ελπίζουμε να μην έχουμε από την αρχή έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις υψηλές ενέργειας τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, γιατί δυστυχώς υπάρχουν δομικά στοιχεία στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, τα οποίας δείχνουν ότι θα έχουμε τέτοιου τύπου μηνύματα (σ.σ.: «εξοικονόμηση ενέργειας») αρκετά συχνά μπροστά μας», τόνισε.
Βασικό ζητούμενο, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθεί η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο αυτό χρειάζεται χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτει η Ευρώπη.
Υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
Ερωτηθείς πόσο πιθανόν είναι να επιβληθούν υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε: «Είναι μέσα στα πιθανά σενάρια. Ελπίζουμε να μην υπάρχει ανεπάρκεια στην Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, θα πρέπει να μειώσουμε όσο γίνεται την κατανάλωσή μας».
Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και σύμφωνα με αυτό η Μόσχα προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ο καθηγητής υπογράμμισε:
«Δεν είναι μόνο θέμα απειλής της Ρωσίας το αν θα αυξηθούν πολύ οι τιμές ενέργειας. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα παράδοξο, αυτό της "τέλειας καταιγίδας". Από τη μία έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε όλη την Ευρώπη και από την άλλη τα μηνύματα που έρχονται κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Ο καθηγητής εξηγεί το παράδοξο: «Βλέπουμε το παράδοξο ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μειωθεί κατά περίπου 12% σε όλη την Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2022. Τα υδροηλεκτρικά δίνουν κατά -20% ενέργεια στο σύστημα της Ευρώπης και παράλληλα βλέπουμε μία αύξηση κατά 4% στο φυσικό αέριο και στον λιγνίτη 11-12%».
Τα παραπάνω είναι και αποτέλεσμα τόσο της ξηρασίας που παρατηρείται στην ήπειρο όσο και των υψηλών θερμοκρασιών που επιμένουν το φετινό καλοκαίρι, με συνέπεια τα πυρηνικά εργοστάσια να μην μπορούν να λειτουργήσουν όσο θα ήθελαν. «Να προστεθεί σε αυτά και ο γηρασμένος στόλος πυρηνικών που έχουμε στην Ευρώπη. Στη Γαλλία είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αυτό, γιατί η χώρα έχει συνηθίσει να είναι ένας βασικός εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, συνήθως φθηνής, και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα η Γαλλία να εισάγει ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, που αυτό δημιουργεί θέματα κυρίως στην τιμή της ενέργειας», τόνισε ο κ. Ανδριοσόπουλος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!